Havíři z Dolu Paskov mohou dostat až 80 000 korun. Musí ale přejít do jiného dolu OKD na Karvinsku

V Dole Paskov na Frýdecko-Místecku se přestane těžit uhlí 31. března 2017. Ještě tento měsíc by měli opustit důl první horníci. Ti, kteří se rozhodnou pokračovat v jiných dolech OKD, se mohou těšit na motivační příspěvek 50 až 80 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Foto: OKD, a. s.

Pro propuštěné zaměstnance bude nejdůležitější si co nejrychleji najít jinou práci. Proto ministerstvo práce a sociálních věcí společně s Úřadem práce vytipovalo několik tisíc pracovních míst, kam mohou horníci OKD ihned nastoupit.

Úřady práce a České správy sociálního zabezpečení v regionu budou podle zprávy ministerstva dostatečně personálně posíleny, aby zvládly nápor propuštěných horníků z Dolu Paskov. Jedno mobilní pracoviště Úřadu práce bude přímo v areálu OKD. Úřad má také připravené rekvalifikace a příspěvky na přestěhování do jiného regionu, pokud si tam bývalý zaměstnanec OKD najde práci.

Konec dohadů: OKD zavře Důl Paskov na konci března 2017

Číst článek

Horníci z Dolu Paskov budou také motivováni, aby dobrovolně přešli do jiného dolu OKD na Karvinsko. Dohoda mezi odbory a vedením OKD předpokládá při dobrovolném přechodu zaměstnanců příspěvek 50 až 80 tisíc korun podle pracovního zařazení. Na jiné šachty by z asi 1600 zaměstnanců Dolu Paskov mohlo přejít asi 500 lidí.

Horníci mohou do důchodu už v 53 letech

Zaměstnancům, kteří během listopadu rozvážou pracovní poměr dohodou, zajišťuje dohoda odstupné do výše čtyřnásobného průměrného měsíčního výdělku a zvýšené odstupné o násobky počtu odpracovaných let v OKD. Hrubá průměrná mzda v OKD loni činila 33 215 korun.

Pro horníky připravil stát také sociální příspěvky ve výši osm tisíc korun po dobu až pěti let. Záležet bude na tom, jak dlouho člověk pro OKD pracoval a v jaké pozici. Pro horníky bude důležitým faktorem také to, kolik směn pod zemí odfárali. Podstatný bude také věk zaměstnance.

Horníci nad 50 nebo 55 let totiž spadají do kategorie sociálně ohrožených. Proto mohou odejít do důchodu už v 56 letech nebo do předčasné penze v necelých 53 letech. Platí to ale pouze pro ty horníky, kteří pracovali v hlubinných dolech.

Ti, kdo odpracovali celkem přes 3 tisíce směn, těm se pro výpočet důchodového věku odečte 7 let. Jsou ale výjimky.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme