Havířov po letech příprav spustí modernizaci prostoru před vlakovým nádražím

4. leden 2018
Zprávy , Zprávy

Havířov letos naplno začne s proměnou prostoru před vlakovým nádražím. Celé prostranství, které je podle místních ostudou města, tak projde rozsáhlou modernizací. Dělníci se pustí do práce zhruba po dvou letech od doby, kdy lidé ve veřejném hlasování rozhodli o tom, jak to má před nádražím vypadat.

„Současný stav je velice nevyhovující,“ říká například paní Eva, která bydlí ve věžovém domě přímo u vlakového nádraží. Podobně jako její sousedé už roky čeká na změnu k lepšímu.

„Bohužel nevím, kde to vázne. Havířov stárne, to je všechno pravda, ale neznamená to, že tady musíme zaostávat. Myslím, že to vlakové nádraží je ostuda. Určitě by to chtělo všechno přestavět a zmodernizovat,“ dodává.

Místním sice ve velkém vadí zdlouhavé přípravy, zástupci havířovské radnice ale tvrdí, že jinak postupovat nemohli. „Tam se totiž naráží na dílčí problémy. Jsou to především přeložky sítí, protože ten prostor je velmi zasíťován. My samozřejmě nechceme projekt zdržovat, takže jsme se rozhodli ho realizovat v etapách,“ potvrzuje náměstek havířovské primátorky Josef Bělica (ANO).

Pomyslným prvním krokem už byla loňská rekonstrukce nedalekého podjezdu, na který si místní dlouhodobě stěžovali. Už na jaře by se dělníci mohli přesunout přímo k výpravní budově. Místní i cestující se mají konečně dočkat prostornějšího parkoviště pro zhruba 50 vozů.

„Ulevíme občanům z toho domu, kteří nemají kde zaparkovat, protože všechno obsadí lidé cestující do Prahy, kteří tam nechají auto stát třeba i týden. A pak budeme pokračovat směrem k vlakovému nádraží. Chtěli bychom to naplánovat v součinnosti se SŽDC, která potom bude rekonstruovat nádražní budovu,“ naznačuje havířovská primátorka Jana Feberová (ČSSD).

Proměnu přednádražního prostoru zatím město odhaduje na 140 milionů korun. Část nákladů chce pokrýt dotacemi.

autor: stj
Spustit audio