Havířov připravuje změny v MHD, lidé přijdou o některé spoje

19. duben 2012
Zprávy , Zprávy

Havířovskou MHD čekají změny. Město má hotovou studii, která má přispět k její optimalizaci, zatím však čeká na projednání. Síť autobusových linek zatím od doby svého vzniku výraznějšími změnami neprošla. Málo vytížené linky v budoucnu zmizí.

Linka číslo 11 kdysi vznikla pro potřeby obyvatel bezbariérového domu v Chrpové ulici. Tenkrát nabízela plošinu pro vozíčkáře. V éře nízkopodlažních autobusů však ztratila smysl.

I další změny pravidelní cestující chápou. Šestašedesátiletý Antonín Svoboda se i přes své zdravotní problémy dostane, kam potřebuje. „V porovnání s jinými městy je to úplně špičková doprava, protože je celkem četnost a přesnost linek i jejich spolehlivost,“ pochvaluje si pan Svoboda.

Naproti tomu Jiří Krejčí raději chodí pěšky nebo jezdí autem. „Já dopravou moc často nejezdím, takže vlastně ani nevím. A když už jedu, tak je to přeplněné,“ říká.

Město chce dopravu optimalizovat už dlouho. Občanské sdružení Efektivní doprava pro Havířov a okolí chce především zlepšit návaznost na vlakovou dopravu a především odstranit souběh některých spojů.

„V dopolední mezeře jezdí dva autobusy ve směru Šumbark během dvou minut a pak osmnáct minut nejede nic. Pro cestující je to, jako kdyby jezdil jediný autobus, přitom jezdí pospolu dva. Kdyby se toto vyřešilo, tak se obslužnost zlepší, a to při zachování úplně stejných kilometrů i stejných peněz, které do MHD bude potřeba dát,“ upozorňuje předseda Michal Podloučka.

Na konkrétní změny si však musejí havířovští ještě počkat. Hotovou studii musejí nejdříve projednat všechny orgány města. Podle mluvčí magistrátu Evy Wojnarové bude místo i pro připomínky občanů.

„Všechny strany budou mít ještě šanci se k tomu vyjádřit, aby optimalizace opravdu pro naše obyvatele dopadla co nejlépe,“ ujistila mluvčí.

Optimalizace havířovské MHD začít v závěru letošního roku, v době změn celostátních jízdních řádů. Další změny přijdou ještě po dokončení nového terminálu u vlakového nádraží.

autor: stj
Spustit audio