Havířovské mostky a lávky projdou rekonstrukcí

27. srpen 2016

Havířovská radnice se pustila do oprav mostů a lávek. Kromě tradiční údržby u některých musí sáhnout k výraznějším zásahům. Místní tak na čas v některých místech narazí na drobná omezení.

„Chtělo by to trošku dát dohromady, ale jináč to drží. Nemůžu si stěžovat. Na autobus přejdu,“ říká důchodkyně paní Jiřina, která zrovna o holi přechází oblíbený most pro pěší v havířovském Podlesí.

Že jde o klíčovou zkratku pro místní, potvrzuje i pan Miroslav, který bydlí jen o pár metrů dál. „Most je důležitý, protože tady jdete z autobusu z Hlavní třídy – a takhle by to lidé museli obcházet tamhle horem. Ale kdyby tu ten mostek nebyl, tak si lidé zvyknou zase na něco jiného, že,“ dodává pan Miroslav.

Mostem dnes v některých místech prorůstá náletová zeleň. Jeho stav stejně jako u dalších lávek ale pravidelně hlídají odborníci.

„Tuto činnost může provádět pouze člověk, který má na to takzvané kulaté razítko, takže tuto činnost si objednáváme externě. A my následně provádíme doporučené úpravy. Jedná se spíše o kosmetické úpravy, ale i ty vyjdou na 200 tisíc až půl milionu,“ potvrzuje Iva Krpcová z havířovského odboru komunálních služeb.

Úpravou teď prochází lávka v Okrajové ulici, která dostane novou hydroizolaci. V Prachatické ulici pak na rekonstrukci čeká část konstrukce železničního mostu.

Seznam oprav navíc není konečný. Město dokončuje přípravy rozpočtu pro další revitalizace mostů a lávek, které začnou na podzim nebo na jaře.

autor: stj
Spustit audio