Havířovské nádraží se po letech dočkalo alespoň drobných úprav

8. červenec 2015

Cestující se v Havířově po letech projdou po opravených peronech. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) už vyměnila oprýskané lavičky a upravila sloupy. Za zhruba 4 miliony korun navíc zmodernizuje i staré osvětlení.

Stanice s budovou v bruselském stylu, kterou chtěly České dráhy (ČD) zbourat, teď bude mít modernější perony. SŽDC tak chce alespoň částečně zlepšit lidem cestování. Velká část z nich se totiž pořád nesmířila s tím, že dopravce i město zrušili stavbu moderního terminálu.

„Hezké prostředí je pro člověka také uklidňující,“ říká paní Gita stojící na peroně a prohlíží si upravené sloupy. Cestování je pro ni v důchodu asi největší vášní. „Děti i vnoučata jsou v Praze. Koupili mi celoroční volnou jízdenku, takže mohu jezdit a vystupovat, kde se mi chce a kde se mi líbí,“ vysvětluje.

Podle slov paní Gity je stávající budova havířovského nádraží zbytečně velká a nevyužitá. „Peníze se do toho musí dávat, ale snad někdo něco vymyslí,“ doufá.

Jen kousek od místa, kde jsme s paní Gitou natáčeli krátký rozhovor, dělníci upravují elektroinstalaci. Staré zašlé lampy pak vymění za moderní světla. Změn by ale havířovská stanice potřebovala mnohem víc.

Investice brzdí čekání na převod

Poté co padly plány na její přestavbu na dopravní terminál, ale větší investice brzdí čekání na převod nádražní budovy ze současného vlastníka, kterým jsou ČD. SŽDC, která by v budoucnu měla spravovat nádraží v celém Česku, tak musí čekat na rozhodnutí vlády. Teprve pak by se havířovská stanice mohla zařadit na seznam budov, které se mají dočkat opravy.

Čtěte také

„V momentě, kdy dojde k dohodě, má SŽDC v záloze plán, jak postupně opravovat všechna nádraží v zemi. Máme předem vytyčený seznam zhruba dvou stovek nádraží, které ten zásah potřebují nejvíce, a v této chvíli prověřujeme možnosti čerpání finančních prostředků z Operačního programu doprava právě na rekonstrukci těchto budov,“ potvrzuje Marek Illiáš ze SŽDC.

Prozatím tak cestující budou muset dál procházet obří nádražní halou, která má slavné časy dávno za sebou a jejíž osud rozdělil město na dva nesmiřitelné tábory.

autor: stj
Spustit audio