Havířovské ulice bude hlídat další radar

15. listopad 2016

Počet silnic, které v Havířově hlídá radar, se rozroste. Už několik měsíců měřící zařízení funguje v Dělnické ulici, kde teď motoristé, kteří se chtějí vyhnout pokutě, musejí dát nohu z plynu. Nově by ale mělo začít měřit rychlost také v další frekventované ulici v centru města.

Mnozí řidiči si s omezením rychlosti na Národní třídě, v místě, kde je spousta přechodů, příliš nelámou hlavy.

„Šíleně tady jezdí hlavně motorkáři. Kdyby jim někdo vběhl do cesty, tak nemají šanci. Ale taky někteří mladí kluci za volantem jezdí přes město šíleně,“ říká například paní Jitka. „Já chodím přes cestu, kde jsou semafory. Čekám, neriskuji, protože v jednom pruhu vám dá řidič přednost a v té druhé řadě jede,“ vysvětluje.

Úsekové měření se radnici osvědčilo v nedaleké Dělnické ulici, kde už se pokuty za překročení rychlosti blíží 4 milionům korun.

„V prvních měsících bylo zaznamenáno průměrně 14 přestupků za měsíc. V současné době tento počet dosahuje zhruba 900 přestupků měsíčně a stále klesá. Věříme, že zavedením druhého měřeného úseku na Národní třídě přispějeme ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu, zejména pak bezpečnosti chodců,“ potvrzuje mluvčí havířovského magistrátu Jana Dybová.

Zařízení na úsekové měření rychlosti má město v pronájmu. Měsíčně za jedno zaplatí zhruba 20 tisíc korun.

autor: stj
Spustit audio