Havířovští vozíčkáři volají po bezbariérovém přístupu k vlakům

23. červenec 2016

Vozíčkáři z Havířova chtějí bezbariérové přístupy na vlakovém nádraží. Lidé s hendikepem se ke kvůli strmým schodům nedostanou na nástupiště. V Havířově není ani osobní výtah. I když je budova v Havířově zastaralá, situace by se podle nich měla změnit. A stížností na tamní radnici přibývá.

Dostat se do havířovské nádražní budovy na vozíčku ještě takový problém není. Ten ale nastává, když člověk zamíří přímo k nástupišti.

„Dostat se na perón, to je problém, protože existuje pouze nákladní výtah. Na to si musíte zajistit službu a nemůžete jen tak prostě koupit si lístek, vyjet si na perón a odjet,“ říká Alena Sajdaková.

Paní Sajdáková má svého syna na vozíčku a pravidelně s ním míří na turnaje v boccii. Často ale musí vyrážet z jiných měst.

„My vyrážíme do Ostravy-Svinova. Jednak tam je vlak, který nám vyloženě vyhovuje, je bezbariérový, nízkopodlažní a oni mají vlastně svoji nájezdovou rampu, takže to tam je opravdu luxusní. Co se týče i výtahu, dostupnosti na peróny. Naše nádraží to neposkytuje. Ať je ta budova jakákoliv, musí fungovat pro všechny skupiny obyvatel,“ dodává.

I proto spolek Apropo, který v Havířově pomáhá odstraňovat bariéry pro hendikepované, nedávno požádal o pomoc město. „Dali jsme písemnou žádost, takže to zkoušíme zlepšit,“ potvrzuje předsedkyně spolku Jana Kawuloková.

Město hledalo jiný přístup na peróny v rámci chystaných úprav přednádražního prostoru, ale řešení nenašlo. Obrátilo se proto přímo na vlastníka nádraží, kterým je nově Správa železniční dopravní cesty.

„Požadavek Apropo jsem jim předložil a v podstatě se dá říci, že si ho vzali zasvé a že se budou snažit v nejkratší době najít nějaké řešení,“ říká náměstek havířovského primátora Eduard Heczko (KSČM).

S bezbariérovými přístupy na nástupiště se počítalo v rámci chystaného dopravního terminálu. Poté, co jeho výstavbu město i České dráhy vzdali, se na jakékoliv další úpravy zatím čeká.

autor: stj
Spustit audio