Havířovští zastupitelé budou rozhodovat o úplném zákazu hazardu

27. únor 2017

Havířovští zastupitelé dnes budou řešit úpravy protihazardní vyhlášky. Radnice chce ze svého území natrvalo dostat všechny automaty i videoloterijní terminály. Zastánci vyhlášky upozorňují, že hlavně v oblastech, kde žijí sociálně slabí, přibývá hráčů, kteří svou závislostí ničí své rodiny.

Pan Pavel zrovna míří do obchodu. Už dva roky žije v havířovském Šumbarku, který se jen těžce zbavuje nálepky vyloučená lokalita. Rodin, které doplácejí na gameblerství, tam žijí desítky.

„Mám známé, kteří tohleto hrají, ale je zbytečné jim něco říkat. Vždycky si myslí, že jim ten automat dá. Nedá! Zavřel bych herny,“ říká pan Pavel.

Kousek od nás během natáčení postává hlouček mladých lidí v kapucích. Před malou chvílí vyšli z jedné z heren a zamířili k zastavárně.

„Kolikrát se stane, že přijde a žebrá o desetikorunu, protože už nemá ani na chleba,“ říká paní Olga před svou provozovnou a dívá se přes cestu na blikající logo jedné z heren. „Hodně jich tam chodí a hodně nešťastných odchází,“ dodává.

V Havířově už částečné omezení hazardu platilo. Teď chce radnice ještě víc přitvrdit.

„Vedou nás k tomu patologické jevy, které jsou s těmi hernami spojené – jak už závislosti a samozřejmě spousta lidí ví, jakým způsobem to dokáže ovlivnit lidské životy. Takže jsme se rozhodli, že na území našeho města to nechceme,“ říká náměstek havířovské primátorky Josef Bělica (ANO).

Připouští, že kvůli zpřísnění vyhlášky rozpočet přijde o desítky milionů korun. Jednání havířovských zastupitelů začíná po 13. hodině.

autor: stj
Spustit audio