Historickým městem roku 2015 je Příbor, rodiště Sigmunda Freuda

Příbor na Novojičínsku se stal historickým městem roku 2015. Cenu dostal za péči o své památky. Rodiště zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda získalo k vyznamenání i odměnu milion korun na další opravy historických památek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Piaristický klášter, kde sídlí muzeum v Příboře

Piaristický klášter, kde sídlí muzeum v Příboře | Foto: Naďa Čvančarová

V nejužším finále ceny byl Příbor už dvakrát v její více než dvacetileté historii.

Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstva kultury a pro místní rozvoj. Ve finále letos byly ještě Brtnice, Boskovice, Frýdlant, Jičín, Jindřichův Hradec, Karlovy Vary, Klatovy, Kutná Hora, Letohrad, Litoměřice, Luhačovice, Městská část Praha 1 a Šternberk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Pražském Hradě dnes vedení města Příbor převzalo první cenu v soutěži o historické město roku 2015

Finalisté dostávají 100 tisíc korun od ministerstva kultury, dvě města z užšího finále, letos Jičín a Litoměřice, ještě 100 tisíc korun od ministerstva pro místní rozvoj.

Město Příbor má městskou památkovou rezervaci od roku 1989. Ačkoliv je její rozloha jen 8,5 hektaru, na jejím území najdeme hned 55 památek. Současný ráz dala městu barokní přestavba po třicetileté válce.

K významným památkám patří vedle zrenovovaného náměstí i piaristická kolej, kostely sv. Valentina, sv. Kříže či hřbitovní kostel sv. Františka Serafínského. Dominantou města je farní kostel Narození Panny Marie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místostarostka Příbora Dana Forišková v Publicistice ČRo

Podle místostarostky Příbora Dany Foriškové město zvítězilo proto, že se kromě památek věnovalo i obnově tradic a připomínce historických událostí.

„Myslím si, že odborná komise hodnotila nejen kulturní památky, které jsme zrenovovali, ale věnovala se i společenskému životu. Co město dělá pro historické památky a události, například metání metel, obnova květné neděle, zapojování spolků do života třeba pečením perníčků, je toho celá řada,“ říká.

Vyhranou částku ve výši jednoho milionu korun město využije hlavně na další opravy kulturních památek.

„Máme s panem starostou nějaké představy. Chtěli bychom třeba investovat do obnovy varhan v kostele sv. Valentina, ale bude záležet ještě na zastupitelích města, jestli prostředky schválí,“ vysvětluje místostarostka.

Příbor je známý zejména jako rodné město zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda, který zde ale strávil jen první tři roky života.

Po druhé světové válce tu v pobočce kopřivnické automobilky Tatra vznikaly osobní vozy této značky. Vyráběly se zde modely Tatra 603, 601 a 700, výroba skončila v roce 1997.

Město leží v Moravskoslezském kraji asi 25 kilometrů jižně od Ostravy. V současnosti má zhruba 8500 obyvatel, což je o tisíc míň, než před rokem 1989.

ČTK, Jana Klementová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme