Hlavní hvězdou Colours of Ostrava bude Pharrell Williams s kapelou N.E.R.D.

23. březen 2018

Přes 350 koncertů, divadelních představení, filmů, diskuzí i výtvarných akcí nabídne návštěvníkům blížící se festival Colours of Ostrava. Na 17. ročník přijede 77 zahraničních kapel a zhruba polovina bude v České republice vystupovat poprvé. Právě objevování nových a často neznámých interpretů je podle organizátorů hlavní rys ostravského festivalu. Letos se představí například i výběr africké hudby.

Skupina N.E.R.D. nebo zpěvačka Grace Jones. Právě tato jména vévodí upoutávce na letošní ročník festivalu. Podle jeho ředitelky Zlaty Holušové interpreti vystoupí na 21 venkovních i krytých scénách.

„Já se těším na všechny, protože přijíždí opravdu ze světa 77 kapel, z nichž každá je originální a každá z nich má velký příběh, takže nemám priority. Kdybych musela nějakou říct, tak pro mě je srdeční záležitostí třeba právě kapela N.E.R.D.,“ říká ředitelka festivalu.

Podle Zlaty Holušové byla organizace letos hodně náročná. Zamíchala s ní například i smrt islandského skladatele Jóhanna Jóhannssona.

„Měli jsme to letos opravdu složité. Několik kapel, které už byly téměř potvrzeny, nám zrušilo svoje fungování, což nám obrovsky ztížilo situaci. A samozřejmě že nás zasáhla smrt Jóhannssona, což bylo pro nás velmi zdrcující,“ dodala Holušová.

Letos se organizátoři zaměřili na africkou hudbu. „Vždycky se snažíme přivézt to nejčerstvější a letos jedna z nejlepších afrických zpěvaček vůbec celé historie Oumou Sangaré se po osmi letech vrátila do studia a natočila vynikající album,“ říká dramaturg Jiří Moravčík.

Potřetí festival pořádá i mezinárodní diskuzní fórum Meltingpot. Na hlavní scéně Global stage se budou podle Michaely Drozdové řešit hlavně společenské problémy.

„Témata na Global stage jsou trochu těžší a zabýváme se planetou v ohrožení, bavíme se o ekologii, o životním prostředí. Řešíme témata válečných zón, řešíme samozřejmě otázky s novináři. Přivítáme velmi významné novináře z BBC, CNN,“ říká Drozdová.

Colours of Ostrava ovládnou industriální prostředí Dolní oblasti Vítkovice od 18. do 21. července.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio