Hledání mladých talentů je pro sportovní oddíly stále složitější

31. srpen 2016
Zprávy , Zprávy

Gymnastické oddíly v regionu bojují o zájem dětí. V konkurenci fotbalu nebo stále oblíbenějšího florbalu to ale nemají vůbec jednoduché. Například v Havířově zkouší přilákat děti na žíněnky bronzový olympionik z Moskvy Jiří Tabák, který s nimi pracuje už od útlého věku.

„Musíme zrychlit. Malá deska... To je malá deska? Vytahujem to do výšky, nožky tlačíme k sobě. Velká deska,“ Jiří Tabák udílí strojově pokyny a devítiletý Jakub cvičí.

Než zvládl speciální názvosloví i základní cviky, docela se natrápil. „Bylo to těžké, byly mi tři roky. Bolelo to,“ vzpomíná. A co na to říkali doma, když začal cvičit gymnastiku? „Ať cvičím hodně dlouho,“ odpovídá Jakub.

O vítězích v gymnastice rozhodují i ty nejmenší detaily. Za medailemi je odjakživa hlavně dřina. V zhruba osmdesátitisícovém Havířově několik let běžel speciální program, který pomáhal učit gymnastické a pohybové základy už děti v mateřských školách. Ten ale radnice ukončila a Jiří Tabák tak malé talenty hledá i s kolegy z jiných sportů stále složitěji.

„Samozřejmě je konkurence. Pět let to běželo, dva roky to neběží, takže za ty dva roky je vidět – já to cítím, těch dětí je míň a míň,“ všímá si trenér.

Právě jeho svěřenci spolu se zástupci dalších oddílů z regionu potřetí za sebou získali pro Moravskoslezský kraj gymnastický pohár České asociace sportu pro všechny. V týmu byly i malé gymnastky z Oder, které už roky vede Lenka Rudolfová. V obci s necelými šesti tisíci obyvateli dnes naopak nemají o gymnastické nováčky nouzi.

„V Odrách ta konkurence tak velká není, protože my jsme jeden z mála oddílů, který se věnuje tomu dívčímu sportu. Rodiče už se hlásí sami a píšou nám na web nebo mi volají, jestli můžou přihlásit tu svoji holčičku. Takže my máme zájem obrovský,“ pochvaluje si trenérka.

Oba trenéři se shodují, že bez správných gymnastických základů budou v regionu vyrůstat generace, které mají problémy se základním pohybem. A to se pak podle nich odrazí i v jiných sportech.

autor: stj
Spustit audio