Hlučín je dalším městem, které bude mít bezdrátové varovné sirény

17. leden 2018

Hlučín na Opavsku buduje v těchto dnech novou síť tak zvaných mluvících sirén. Ty slouží jako bezdrátové obecní rozhlasy, které v případě nebezpečí varují obyvatele i v odlehlých lokalitách. Měst a obcí, které mluvící sirény instalují, v posledních letech přibývá.

Mnozí tohle znají. První středa v měsíci a zkouška sirén vždy v pravé poledne. Už od podzimu roku 2002 pokaždé ve stejný čas. Mezi posluchače se už brzy zařadí i obyvatelé Hlučína.

Někteří to k amplionům nebudou mít daleko. Paní Vlasta má sloup se sirénou přímo na zahradě. „Já myslím, že to bude dobré, že nás budou informovat. A rušit nás to nebude, tu chvilku to vydržíme,“ směje se.

První testování začne nejpozději v dubnu. „V současné době se na zhruba 120 místech na celém katastru našeho města včetně městských částí Bobrovníky a Darkovičky instalují na sloupy ampliony, které jsou bezdrátově připojeny na pult hasičů a na pult města,“ potvrdil starosta Pavel Paschek (Občané pro Hlučín).

Je to investice za necelých 8 milionů korun, z toho větší část město uhradí ze státní dotace. Starosta slibuje, že se takto nebude hlásit často, pokud to nebude nutné, aby hluk příliš nerušil. Je to podle něj ale především jistota, která dokáže fungovat i při výpadku energie až 72 hodin.

„Dostane se to opravdu do všech částí. Pokud by tento varovný systém byl instalovaný třeba už v roce 1997, tak škody, které způsobily tehdejší záplavy v Hlučíně, by byly jistě menší právě díky včasnému varování,“ dodává starosta.

Ampliony postupně přibývají na sloupech veřejného osvětlení, takže žádné další nosiče nebudou potřeba.

autor: mrk
Spustit audio