Hnutí ANO ve Frýdku-Místku jde nakonec do koalice s ČSSD

Vítězné hnutí ANO podepsalo ve Frýdku-Místku koaliční dohodu s ČSSD. Původně se přitom na spolupráci domluvilo s lidovci a uskupením Naše město F-M. Dvojkoalice bude mít ve třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu převahu 27 křesel, primátorem by se měl stát Radim Vrbata z hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frýdek Místek

Frýdek Místek | Foto: Frýdek-Místek

"Původní dohoda s hnutím Naše město a KDU-ČSL měla omezenou platnost do 26. října, dále jsme ji neprodloužili a na základě našich dalších jednání jsme dospěli k závěru, že nejvhodnější koaliční partner pro realizaci našeho volebního programu bude ČSSD," uvedl v tiskovém prohlášení Vrbata.

V jedenáctičlenné městské radě bude mít hnutí ANO šest zástupců. Kromě postu primátora obsadí post náměstka, kterým bude Petr Gaj. Na starosti bude mít například oblast sociální péče, zdravotnictví či protidrogové aktivity. ANO bude mít rovněž uvolněného člena rady Jakuba Míčka, který se bude zabývat obchvatem města, a další tři členy rady.

ČSSD, které původně hrozilo, že po 16 letech ve vedení města skončí v opozici, obsadí tři náměstky. Budou jimi nynější primátor Michal Pobucký, který se bude věnovat mimo jiné oblasti školství, kultury a životního prostředí, Karel Deutscher bude mít svěřenu oblast územního plánování a podnikání či dopravu a Pavel Machala se bude starat o majetkoprávní vztahy města nebo informační technologie. ČSSD bude mít i dva neuvolněné radní.

Pobucký sdělil, že povolební vývoj byl pro ČSSD poučný. "Najednou jsme se ocitli mimo hru a museli hledat nové cesty, jak se dále spolupodílet na vývoji města. Nikdo už s námi nepočítal, ale počty jsou nakonec spravedlivé a voliči by s tím neměli mít problém. Město další čtyři roky povedou politické subjekty, které získaly v součtu zhruba 50 procent hlasů, Naše město a KDU-ČSL nemají ani 20 procent," konstatoval Pobucký.

Vítězné ANO získalo v zastupitelstvu 15 mandátů, ČSSD má 12 křesel. Po šesti mají KDU-ČSL a Naše město F-M a čtyři zástupce mají lidovci. Sociální demokraté letos přišli v zastupitelstvu o třetinu mandátů. Policie řadu lidí z vedení města obvinila například ze zneužití pravomoci úřední osoby. Obžalobě čelí i dosavadní primátor Pobucký.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme