Horníci chtějí do penze odcházet dříve, podpořil je i vicepremiér Pavel Bělobrádek

Hornické odbory požadují dřívější odchod havířů do starobního důchodu. Vláda by se měla v nejbližší době zbývat novelou nařízení z roku 1993, která zmírní podmínky pro snížení důchodové hranice. To ale platí pouze pro ty, kteří do roku 2008 neodpracovali potřebný počet směn. U ostatních bude nutná změna důchodového zákona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

Novela vládního nařízení řeší aspoň tu největší nespravedlnost, řekl po jednání s odboráři vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL.

„Stát neumožnil zvýhodněním to, aby po více než 20 letech tady něco podobného vzniklo. To považuji za velkou chybu. Takže i to bude velmi důležité a věřím, že i Potůčková komise k důchodové reformě se tím bude velmi intenzivně zabývat,“ dodal Bělobrádek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hornické odbory chtějí prosadit snížení věku havířů pro odchod do důchodu. Nápad podpořil i vicepremiér Bělobrádek. Téma pro Martina Knitla

Odbory na šachtách ale požadují stejnou výhodu také pro ostatní havíře, proto požadují změnu důchodového zákona.

Mnozí havíři se dnešního starobního důchodu ani nedožijí, upozorňuje hornický odborový předák ve společnosti OKD Jaromír Pytlík. Česko je podle něj jedinou zemí v Evropě, která těžkou práci v dolech nijak nezohledňuje.

„Průměrný věk horníků v OKD je přes 43 let, takže je to obrovský problém. Pro nás je velice důležité, aby byly nastaveny takové odchody do důchodu, abychom uchránili jeho zdraví a dále nezatížili region. Jedním z primárních řešení je alespoň o pět let dřívější odchod do důchodu,“ podotýká Pytlík.

Výhrady má ale ministerstvo financí. Změna důchodového zákona bude i podle vicepremiéra Bělobrádka mnohem složitější.

Doly na Ostravsku | Foto: Český rozhlas

Martin Knitl, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme