Horská služba Jeseníky má po 20 letech v Karlově novou stanici

14. říjen 2016

Každý rok se snaží Horská služba modernizovat své základny. Letos postavila tři nové stanice. Ty původní už byly velmi zastaralé a provozně nákladné. Nové zázemí mají například záchranáři v Karlově v Jeseníkách.

Do modernizace lyžařského areálu v Karlově pod Pradědem šly v posledních letech desítky milionů korun. Vzrostla návštěvnost a s tím i počet úrazů. Na změnu reagovali i horští záchranáři, v centru střediska si postavili novou stanici.

„Stará stanice byl bývalý obecní úřad z roku 1936, dispozičně nevyhovující – pacienty jsme museli přenášet do ošetřovny, potom ven. Tady jsme schopni to vyřešit tím, že sanitka nám dojede do garáže. Ale první a základní je to, že prostě ta stanice byla ekonomicky nevýhodná,“ říká záchranář Martin Chalupa.

Jít do stavby nové stanice na zelené louce se vyplatilo, protože jen demolice staré stavby by stála dost peněz. „A dostali jsme se do místa, kde vlastně za poslední roky vyrostla čtyřsedačková lanovka a jsme blíž ke všem sjezdovkám tady v Karlově,“ dodává náčelník jesenické Horské služby Michal Klimeš.

V oblasti v posledních letech výrazně vzrostla úrazovost – až o 50 procent. Zdejší areály se stále modernizují a turistů přibývá.

„Nová stanice nás přišla na zhruba 6 milionů korun. Stará stanice bude klasickou veřejnou dražbou prodána,“ uzavírá Klimeš.

autor: aja
Spustit audio