Horští nosiči z Beskyd chtějí překonat Mont Blanc s postiženými na zádech

Dva tělesně postižené chtějí vynést tam, kam se většina zdravých lidí neodváží ani v myšlenkách. Skupina horských šerpů chce přejít masiv nejvyšší hory Alp Mont Blanc s hendikepovanými na zádech. Na svůj výkon se připravovali v Beskydech, s postiženými nebo zátěží zdolávali Lysou horu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na vrcholek Mont Blancu

Pohled na vrcholek Mont Blancu | Foto: Robert Mikoláš

„Je to nosičská krosna, která je upravená vysloveně pro nošení těch hendikepovaných nebo nemusí to být jen hendikepování,“ popisuje horský šerpa Zdeněk Pácha dřevěnou konstrukci, na které je upevněné sedlo.

„Vzniklo to v roce 2014, když jsme šli právě na Sněžku. No, a když už jsme byli, dá se říct, všude, i na těch Rysech, řekli jsme si, že by se hodilo udělat teda ten Mont Blanc. Takže letos jsme se rozhodli to uvést do praxe. A doufám, že se podaří nejenom ten výstup, ale i přestup, přechod Mont Blancu ze strany Goutru na Aiguille du midi,“ říká Pácha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skupina horských šerpů z Moravskoslezského kraje chce vynést tělesně postižené na nejvyšší horu Alp Mont Blanc

Na jeho zádech se nese Michal Koutný z Olomouce. Spolu už absolvovali několik výstupů. Asi nejtěžší byl na Rysy na slovensko-polských hranicích.

„Těch posledních 300 nebo 400 metrů, kdy opravdu jdete stoupákem, jdete po kamenech, jste v poloze, kdy vlastně ležíte nosiči na zádech, sedačka se s vámi houpe, pod vámi vlastně nic, nevíte, kam lezete, protože jste obráceně. Tak ano, strach tam je a respekt vůči horám a vůči celé té akci,“ vypráví Michal Koutný.

Mont Blanc je vysoký 4809 metrů. Lysá hora 1323. Horští nosiči trénovali dvakrát týdně. Přechod nejvyšší hory Alp plánují v neděli nebo v pondělí.

„Budeme mít určitě dva vozíčkáře tentokrát, budou čtyři nosiči, budeme se střídat. Bude to náročné v té nadmořské výšce, aklimatizace bude opravdu důležitá. Všechno závisí od počasí a od horských vůdců,“ dodává Pácha.

Horští šerpové v čele se Zdeňkem Páchou přemýšlejí, že by se v budoucnu mohli vydat s hendikepovanými na zádech do Pamíru na rozhraní Kyrgyzstánu a Tádžikistánu. Tamní vrcholy jsou ale mnohem vyšší, překonávají i sedm tisíc metrů.

Michal Polášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme