Hotelový dům v Bohumíně stále není prázdný

1. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Vyklízení hotelového domu v Bohumíně se protahuje. V ubytovně města, kterou kvůli plánované rekonstrukci měli nájemníci uvolnit nejpozději včera, pořád zůstává přes třicet lidí. Zjistili to pracovníci bohumínské radnice, kteří za doprovodu městských policistů dnes ráno hotelový dům kontrolovali.

Objekt s převážně romskými obyvateli měl dnes být podle rozhodnutí radnice prázdný. Pracovnice majetkového a sociálního odboru ale zjistily, že se tak nestalo. Ještě dopoledne bylo v budově přes třicet lidí. Na 16 nájemníků se ale vztahuje předběžné opatření Okresního soudu v Karviné, podle kterého jim město nesmí bránit v přístupu do objektu a nesmí jim odpojit elektřinu a vodu.

Zhruba stejný počet obyvatel předběžné opatření nemá, ale většina z nich počítala s tím, že se do večera vystěhuje. Ti, co zůstali, odmítli jako nevyhovující náhradní ubytování, které jim nabídla radnice.

Hotelový dům

"Nechci odejít, pokud nedostanu náhradní byt. Nemáme kam jít," říká jedna z obyvatelek. "Rozdělit si rodinu nebo vyhodit nábytek? Za co bych potom koupila nový?" přizvukuje další. A názor dotřetice: "My nechceme holobyty. Nechceme tam, kde není teplá voda. Chceme žít jako ostatní lidé."

Na pomoc Rómům, kteří v hotelovém domě zůstali, přispěchal i sociální pracovník Kumar Viswanathan. Nelíbilo se mu, jak pracovnice radnice nájemníky strašily protiprávností pobytu v domě i tím, že v něm žijí na vlastní nebezpečí. V havarijním stavu je tam elektroinstalace i výtahy. Viswanathan se odvolával na předběžné rozhodnutí soudu. "Nemají žádný výrok stavebního úřadu, mají jen revizní zprávy. To je protiprávní, nátlakové."

Město ale trvá na tom, že další pobyt nájemníků v hotelovém domě je pro ně nebezpečný. "Objekt není v dobrém stavu a potom prvním červenci nemůžeme zaručit, že se tady třeba někomu něco nestane," říká mluvčí radnice Lucie Balcarová.

Zástupci města věří, že poslední lidé se z hotelového domu odstěhují během července.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio