Hrabyňský ústav ovládli sportovci

24. srpen 2005

Šipky, kuželky, slalomová dráha. Tak to dnes vypadá v Rehabilitačním ústavu v Hrabyni na Opavsku. Už počtvrté se tady konají sportovní hry tělesně postižených a zájem je tradičně velký.

Přišlo a přijelo 92 lidí, kteří chtějí překonat svůj handicap a hlavně sami sebe, říká ředitel hrabyňského ústavu sociální péče Vladimír Plaček. Natáčeli jsme doslova v mumraji nadšených lidí, kteří si dnes kromě běžného oblečení pořídili i velká startovní čísla.

"Největší radost mám z počtu účastníků sportovců. Jednak jsou to obyvatelé našho ústavu, jednak jsou to hosté - převážně z Kopřivnice, také z Ostravy a Opavy. Myslím, že mohou změřit své síly tak, jak jim zdravotní stav dovolí, takže tráví smysluplně svůj volný čas," dodává s uspokojením ředitel ústavu.

Logo

Rehabilitační pracovnice Petra Kutálková stála opodál. Dnes nebylo její pomoci potřeba, což sama považuje za výbornou zprávu. "Dělá nám to samozřejmě radost. Vidíme, že se aktivně zapojují, což prospívá i psychické stránce."

Vyzpovídat samotné soutěžící nebylo zase tak jednoduché. Klání je natolik pohltilo, že rychle přejížděli z jednoho místa k druhému. Chtěli toho vyzkoušet co nejvíce.

Večer dostanou ti nejlepší medaile a začne zase celoroční tréninkový kolotoč. Hrabyňský ústav je pro mnohé velkou "úschovnou" lidí s handicapem. Pro jiné zase ideálním místem pro navázání přátelství se sobě rovnými. Anebo - jako v tomto případě - zázemím pro úctyhodné sportovní výsledky.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu