Hrad Hukvaldy mění provozovatele. Po 16 letech ho opouští Fond Janáčkovy Hukvaldy

Rok plný změn a vylepšení letos čeká zříceninu hradu Hukvaldy na Frýdecko-Místecku. Alespoň to slibuje jeho správce Muzeum Beskyd, které od 1. ledna převzalo i provoz celého areálu. Po 16 letech hrad opustil dosavadní nájemce, Fond Janáčkovy Hukvaldy, který z památky udělal vyhledávaný cíl turistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Festival na Hradě Hukvaldy je v ohrožení

Festival na Hradě Hukvaldy je v ohrožení | Foto: janackovyhukvaldy.cz

Spolu s ním provozovatelem končí i hukvaldský kastelán Miroslav Holiš, který se posledních 10 let staral o chod hradu i o program. Teď si hledá novou práci.

V nejistotě žil poslední rok a půl, kdy jeho zaměstnavatel - Fond Janáčkovy Hukvaldy - dostal nečekaně z hradu výpověď.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hrad Hukvaldy má od ledna nového provozovatele. Kraj si od změny slibuje šetření, zároveň ale láká na pestřejší kulturní program

Podle ředitele Muzea Beskyd Stanislava Hrabovského o tom rozhodla ekonomická analýza. „Z analýzy vyplynulo, že hospodárně je lepší, aby kraj provozoval hrad prostřednictvím své příspěvkové organizace,“ tvrdí.

Miroslav Holiš osobně stál za většinou programu na hradě Hukvaldy. Podle svých slov je zvědavý, jak si hrad bude vést dál.

„Teď nikdo nedokáže říct, jestli to byl dobrý nebo špatný krok. Když jsem tam před těmi deseti lety nastupoval, tak tam téměř nic nebylo. Hrad byl zcela v úpadku, ale podařilo se nastartovat hradní akce. Zpravidla se jich dělalo až 20 za sezonu,“ popisuje Holiš.

I díky těmto akcím prošlo hradní pokladnou ročně až 60 tisíc lidí. Nový provozovatel má ale metu ještě o 20 tisíc návštěvníků vyšší.

„Už jenom dominanta hradu táhne lidi. Změnu ale diváci pocítí poměrně výrazně. Bude tam větší pestrost programové nabídky a akce poběží každý víkend od dubna do konce října,“ ujišťuje Stanislav Hrabovský.

V sezóně počítá i s oblíbeným hudebním festivalem Janáčkovy Hukvaldy, který byl právě kvůli výpovědi Fondu v ohrožení. Velkolepé zahájení sezóny chystají na začátek dubna.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme