Hrobka zakladatelů Tatry Kopřivnice se rozpadá. O opravu se postará město

27. červen 2017
Zprávy , Zprávy

Kamenná výzdoba na střeše rodinné hrobky zakladatelů výroby aut v Kopřivnici může každou chvíli spadnout a někoho zranit. Památku z roku 1891 stále vlastní rodina Šustalů. Jenže majitelé zapsaní v katastru nemovitostí už jsou po smrti, takže nouzovou opravu musí řešit město.

„Na první pohled je na Šustalově hrobce vidět poškození dvou fiál v čele té hrobky. Došlo tam vlastně k odtrhávání vrchních vrstev pískovce, takže patky fiál se drolí a samozřejmě tím hrozí zřícení,“ říká Ondřej Šalek, vedoucí Muzea Fojtství.

Právě v nedaleké budově v polovině 19. století začal Ignác Šustala vyrábět kočáry a založil tak kopřivnickou automobilovou tradici. „V hrobce je pohřbený Ignác Šustala, tři jeho synové, jejich manželky. Celkem je tam pochováno deset členů Šustalovy rodiny,“ dodává Šalek.

Ondřej Šalek se dovnitř naposledy podíval před devíti lety, kdy do hrobky ukládala rodina urnu s popelem jedné z příbuzných. Od té doby jedna z mála kopřivnických památek chátrá. V katastru nemovitostí jsou jako majitelé zapsaní tři muži s příjmením Schustala z Opavy, Vídně a obce poblíž Mnichova.

„Jsme si jistí, že už jsou po smrti a nemáme dohledané dědice. A dohledávání u vlastníků, kteří žili původně v Německu a v Rakousku, je složité a zdlouhavé,“ vysvětluje komplikovanou situaci vedoucí kopřivnického stavebního úřadu Markéta Kvitová.

Povinnost zaplatit nouzovou opravu tak přešla na město. To nedávno nechalo starý hřbitov opravit a od té doby tam chodí víc lidí. Podle starosty Miroslava Kopečného (ODS) hrozí u hrobky úraz, oprava tak musí přijít co nejdříve.

Z fiály odpadávají kusy pískovce

„Pokusíme se oslovit potomky rodiny Šustalů, zda by byli ochotni se na úhradě těch nákladů na tu záchovnou údržbu podílet,“ říká starosta.

Posudek restaurátora počítá s náklady ve výši kolem sta tisíc korun. Kdy se začne pracovat, bude jasné až poté, co postup opravy schválí památkáři.

Podrobnosti o kopřivnické hrobce Šustalů
autor: Michal Polášek
Spustit audio