Hygienici zakázali v Blahutovicích používat vodovod

26. říjen 2016

Už dva dny je téměř 200 obyvatel v Blahutovicích na Novojičínsku tak říkajíc na suchu. Hygienici při běžné kontrole našli v obecním vodovodu přemnožené bakterie a zakázali používání vody nejen k pití, ale třeba i umývání. Obec přistavila cisternu a nechala vyčistit vodojem. A čeká na výsledky rozborů.

Za konzumem uprostřed Blahutovic teče slabým proudem pramen Rynka. V obci je to teď asi jediná tekoucí voda.

„Včera jsme si nabrali do bandasek vodu, ale dneska to odvezli, takže teď jedině koupit,“ říká na dvoře svého domu pan Jakub. Vzápětí ale přijíždí vůz vodárenské firmy s novou cisternou.

Na místní vodovod je napojeno asi 180 lidí. Hygienici ale v pondělí zakázali vodu používat nejen k pití, ale třeba i k mytí nádobí.

„Byly překročeny mikrobiologické ukazatele, konkrétně ukazatel Escherichie coli a ukazatel koliformní bakterie. Pitná voda byla kontaminována obsahem střevního traktu teplokrevných živočichů, případně člověka,“ vysvětluje závěry pravidelného rozboru vody Radim Mudra z Krajské hygienické stanice.

Tomáš Machýček, starosta Jeseníku nad Odrou, pod který Blahutovice patří, říká, že u takových malých vodovodů se čas od času problémy s kvalitou objeví.

„Okamžitě jsme zastavili vodu pro veřejnou potřebu. Vyčistili jsme vodojem, udělaly se běžné úpravy, všechno se vychlórovalo a předpokládám, že nejpozději ve čtvrtek bude voda opět dostupná,“ ujišťuje Tomáš Machýček (SNK).

Obec už nechala odebrat nové vzorky a teď čeká na výsledky. Blahutovice zásobuje vlastní studna. Obec je přitom napojena potrubím k vedlejší vesnici Polouvsí.

Pramen Rynka, jediná nyní tekoucí voda v Blahutovicích

„Poslední léta jsme nikdy neměli problémy s kvalitou vody, proto jsme tento náhradní zdroj nepoužili. A neuvažujeme ani v následujících dnech, že bychom ho zprovoznili,“ dodává starosta Tomáš Machýček s tím, že vyčištění dlouho nepoužívaného potrubí by trvalo déle než dezinfekce vlastní studny.

Cisterna s pitnou vodou pro Blahutovice
autor: Michal Polášek
Spustit audio