Hyundai Mobis v Mošnově připravuje ostrý start. Práci tam našlo 240 lidí a další stovky budou potřeba

3. březen 2017
Zprávy , Zprávy

V průmyslové zóně u mošnovského letiště probíhají poslední přípravy ostrého provozu nové továrny na výrobu světel do automobilů. Jihokorejská firmy Hyundai Mobis tam už teď zaměstnává 240 lidí. A do konce roku chce další stovku ještě přijmout. Nabízí jim třeba odvoz firemním autobusem.

Lenka Salátová má v ruce přední kryt světlometu. „Kontroluje se na něm vizuálně, jestli je správně nastříkaný lak, jestli tam není prach, jestli není poškrábaný,“ říká pracovnice, kterou na nové místo přivedly lepší platové podmínky, než jaké měla v předchozím zaměstnání. „Nemám problém ani s dojížděním, protože firma zajistila dopravu, takže jako je to úplně bez problémů,“ dodává.

S manažerem firmy procházíme zatím poloprázdnými halami a cestou potkáváme Jaroslava Štěpána, který šéfuje linkám na kompletaci reflektorů. Také on odešel od předchozího zaměstnavatele. „Předtím jsem to měl třikrát dál, takže z 35 kilometrů na 12 zhruba,“ říká směnový mistr. „Je to tady nové, takže všechno ještě není v perfektním stavu, ale máme vize, že by to měla být jedna z nejmodernějších firem tady v okolí.“

To mladý technik Vojtěch Rodryč přišel rovnou z vysoké školy. Já jsem byl úplně u zrodu, u začátku, a že jsem si mohl všímat i věcí, které člověk normálně nepotká, když nastoupí do prvního zaměstnání. V tomhle to bylo nejzajímavější,“ popisuje specialista firmy. „Pořád adrenalin. Pořád, neustále. Ale v tom je to právě zajímavé a krásné,“ usmívá se.

Labyrintem asi 10 výrobních hal jsme došli na finální montáž. Tady je vidět, že hala je zaplněná přibližně z jedné pětiny. „V současné době máme vlastně montáž pro přední světlomety modelu Hyundai Tucson a ta hala se postupně doplní dalšími montážními linkami,“ vysvětluje Ivan Leixner, manažer Hyundai Mobis.

Přes 900 pracovníků

A také se více zalidní. Teď pracuje v mošnovském podniku 240 zaměstnanců. Za rok by to mělo být o polovinu více a později až přes 900 pracovníků.

Finální montáž světlometu v Hyundai Mobis

„Průmyslová zóna Mošnov je trochu odlehlejší, tak jak to u průmyslových zón bývá. Zaměstnanci se dopravují veřejnou dopravou, ale musíme vypravovat i vlastní autobusy pro zaměstnance tak, abychom je dostali z destinací, kde veřejná linková doprava zřízena není,“ dodává manažer Ivan Leixner, podle kterého se teď nejhůře shánějí technologové.

autor: Michal Polášek
Spustit audio