Insolvenční správce OKD žaluje NWR, Bakalu a Kadase. Požaduje přes 12 miliard korun

12. květen 2017
Zprávy , Zprávy

Insolvenční správce OKD Lee Louda podal odpůrčí žalobu na jejího dřívějšího majitele New World Resources, firmy BXR Group Limited, CERCL Mining B. V. a podnikatele Zdeňka Bakalu a Petera Kadase, kterým firmy patřily. Žádá po nich, aby vrátili OKD více než 12 miliard korun, které si v letech 2011 a 2012 vyplatili jako dividendy.

„Uvedené masivní vyplácení dividend bez ohledu na skutečnou výši zisku, který byl dlužník (OKD) schopen v uvedeném období generovat, bylo jednou z hlavních příčin následného úpadku dlužníka," uvedl v žalobě insolvenční správce.

Lee Louda žádá soud o verdikt, že rozhodnutí o schválení dividend je právně neúčinné. Vyplývá to z údajů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

NWR byla od 7. září 2006 do 7. října 2014 jediným akcionářem OKD. Jako jediný akcionář rozhodla o rozdělení zisku a výplatě dividend za účetní období od roku 2006 až 2011 v celkové výši více než 65 miliard korun.

Celkový zisk OKD v tomto období přitom dosáhl jen 33,5 miliardy korun a nerozdělený zisk s předchozích let činil 7,2 miliardy.

zdroj: ČTK
Spustit audio