Interiér památkově chráněné kavárny Radhošť ve Frýdku-Místku čeká rekonstrukce

16. únor 2018
Dobré odpoledne

Kavárna Radhošť v historické budově ve středu Frýdku-Místku je uzavřena. Opustil ji totiž její nájemce a město teď hledá nového. Do té doby chce interiér zrekonstruovat. A doufá, že novému nájemci se podaří oživit její dřívější věhlas. Kavárna je kulturní památkou, hlavně kvůli mimořádně hodnotnému secesnímu interiéru.

„Jedná se o historický skvost v secesním stylu. Kdysi ta kavárna žila více, byly tam taneční večery,“ říká náměstek primátor Jiří Kajzar (Naše město FM).

Jenže poslední dobou secesní kavárna na výsluní právě nebyla, shodují se i lidé, kteří ji míjejí. A kavárna podle Jiřího Kajzara trpí například tím, že v blízkosti není parkoviště.

„Střídají se různí nájemci, kteří vydrží pár let. Už se po těch lidech ani moc nechtěl nájem, spíše ať zaplatí jen energie. Teď nájemce opět skončil sám, protože v gastronomii není dostatek lidí,“ dodává náměstek.

Shánění nového nájemce tak nebude jednoduché. Město uvažuje i o tom, že by prostory nabídlo místní střední škole gastronomie. Studenti by získali zkušenost a kvalitu pro hosty by garantovali mistři odborné výuky.

Ještě před příchodem nového nájemce chce město prostory zvelebit, zrenovovat parkety, vymalovat, opravit boxy. „Chceme, aby kavárna měla znovu reprezentativní charakter, aby se tam daly dělat slavnostní obědy a lidé se tam dobře cítili,“ přeje si Kajzar.

Secesní kavárna Radhošť ve Frýdku-Místku
autor: iha
Spustit audio