IT specialisté velkých firem stále častěji hledají budoucí pracovníky ve školách

11. prosinec 2017
Zprávy , Zprávy

IT firmy v Moravskoslezském kraji se chystají na budoucnost. I kvůli nižšímu počtu studentů na středních školách teď musejí hledat některé specialisty víc v zahraničí. Za pár let ale budou potřebovat nové pracovníky, kteří budou schopní hned po studiu nastoupit do jejich provozů. I proto začínají víc spolupracovat se školami.

„Přišli k nám zástupci firmy TIETO, věnovali se nám a pomohli rozvíjet náš vlastní projekt,“ popisuje student ostravského Wichterlova gymnázia Matěj. Sextán zaujal zástupce společnosti TIETO natolik, že mu nabídli stáž přímo ve firmě. I když ho to do světa IT příliš netáhlo, nakonec kývl a nelituje.

„Určitě to byla možnost trávit čas produktivně, získat zkušenosti. Taky jsem změnil přístup v pohlížení na komunikaci s lidmi – ve škole se učíme učebnicové věci, ale tady jsem měl možnost to prakticky využít a realita a škola je vážně velký rozdíl,“ dodává student.

IT Společnost TIETO tak chce podobně jako firmy z jiných oborů oslovit mladou generaci. Kromě středních škol navíc posílá své specialisty také mezi úplně nejmladší školáky.

„Zhruba 70 procent dětí bude pracovat v pozicích, které dnes neexistují. A bavíme se o tom, jak by se na to děti měly připravit, co by všechno měly dělat. Není to o tom znát jednu konkrétní věc perfektně, protože ona nemusí být za těch 20 let potřeba. Je to mnohem víc o přizpůsobení se, kritickém myšlení a mít velkou kreativitu,“ vysvětluje šéf společnosti TIETO Czech Petr Lukasík.

Jak Českému rozhlasu potvrdili zástupci regionálního IT Clusteru, podobně s mladou generací pracují také další velké firmy v Moravskoslezském kraji. Jejich aktivitu vítá také hejtmanství.

„Svět se vyvíjí velmi rychle, velmi rychle se vyvíjejí IT technologie a školy za tím trendem nestačí. Propojení zaměstnavatelů se školami je dnes nutností. Zaměstnavatelé musí školit učitele a motivovat žáky, aby měli zájem právě o tyto obory,“ říká náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny (ODS).

Na rostoucí poptávku regionálních IT firem chce hejtmanství reagovat. Chystá tak změny ve výuce informačních technologií na středních školách. Kromě uživatelských znalostí by se tak studenti v budoucnu mohli víc učit třeba i programování.

autor: stj
Spustit audio