Jak zabránit vylidňování centra Ostravy? Odpověď hledají aktivisté z okrašlovacího spolku

7. duben 2015
Zprávy , Zprávy

Jak zabránit vylidňování centra Ostravy? Otázku, která už řadu let tíží městské politiky, se teď snaží zodpovědět aktivisté z tamního okrašlovacího spolku. Do města zvou odborníky z celé republiky a pořádají sérii happeningů. Další je na programu už dnes večer.

Ostrava je v centru! Pod tímto heslem se v moravskoslezské metropoli začala scházet nová iniciativa, která se snaží upozornit na jedno z nejproblematičtějších míst ve městě. Vadí jim, že okolí hlavního náměstí roky skomírá, obchodníci odcházejí a s nimi i lidé.

Také nové městské vedení slíbilo problém řešit, jenže zatím bez viditelných výsledků. A třeba hlavní pěší zóně už se mezitím začalo přezdívat město duchů.

„Tady fungovalo rychlé občerstvení. Odstěhovalo se do Karoliny jako spousta dalších větších obchodů. To byla taková poslední rána z milosti postavit shopping centrum přímo vedle historického jádra. Trpí tím i jiná města,“ říká jedna z organizátorek happeningů Ilona Rozehnalová.

Ulici 28. října procházející centrem města opustil nejeden obchodník. Kromě prázdných výloh po občerstvení McDonald‘s jsme v okolí našli takto opuštěných dalších asi deset míst. A nejde jen o výklady v přízemí. „Vemte si, že prázdné jsou i do pater,“ upozorňuje Rozehnalová.

Na problém se snaží upozornit okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu. „Už jsme z toho unavení dělat pořád nějaké demonstrace. Rozhodli jsme se na ty věci začít upozorňovat spíš humornější formou a rozhodli jsme se označit devatenáct míst v centru města, která by se dala opravit,“ dodává Ilona Rozehnalová.

Čtěte také

A další konkrétní tipy odborníků teď vyvěšují i na svých webových stránkách. Nejčastěji navrhují posílení veřejné dopravy z centra do okrajových částí, veřejné toalety nebo zvelebení pěších zón. Posledním se teď aktivně zabývá i nová pracovní skupina, která se pod vedením ostravského primátora Tomáše Macury (hnutí ANO) schází na magistrátě každé dva týdny.

„Primárně řešíme podobu rekonstrukce pěší zóny 28. října a otázku opuštěných budov v centru města, jako je Ostravica, městská jatka. Třetí velké téma je otázka parkování,“ vysvětluje primátor.

Pomoct by podle něj také mohla i proměna nebytových prostor na bydlení, třeba pro mladé. Problém ale je, že řada u nich nepatří městu.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio