Jaroňkova útulna ve Štramberku je opravena, veřejnosti se otevře na jaře

19. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Jaroňkova útulna, 90 let stará kulturní památka pod štramberskou Trúbou, se dočkala obnovy. Chata bude od nové sezóny opět sloužit jako útulna před nebo po výstupu na věž.

Milovníky lidového umění možná potěší původní atmosféra roku 1925. Tu umocňují i malby na stěnách, tak jak je vytvořil Bohumír Jaroněk, zakladatel Valašského muzea v přírodě.

„Částečně je to restaurování a částečně je to rekonstrukce, podle starých fotografií a podle fragmentů, co se dochovaly při odkrývání,“ říká restaurátorka Renata Svobodová.

Retušuje poslední detaily, klečí na lešení ve zhruba dvoumetrové výšce. Na malbách tady začala pracovat v březnu.

Odkrývání útržků původních maleb Bohumíra Jaroňka byla podle restaurátorky mravenčí práce. A vyplatila se. Na první pohled ty barevné hnědé, sytě modré, zelené, růžové ornamenty upoutávají pozornost.

„To je takový lidový motiv květin, naproti jsou asi tetřevi, slepičky,“ usmívá se restaurátorka, pro kterou je to první setkání s takovým lidovým uměním. Většinou totiž pracuje na církevních památkách.

„Líbí se mi to hodně, má to něco do sebe, chodím tady často s rodinou, ale nenapadlo mě, že tady budu někdy pracovat,“ směje se Renata Svobodová. Už teď se ale těší, až sem znovu vezme svou rodinu.

Čtěte také

Jaroňkovu útulnu radní slavnostně otevřou na jaře, na začátku turistické sezóny. Poprvé totiž celý areál spravuje město. Už teď plánuje pro návštěvníky novinky.

„V okolí ochozů a hradeb by se dalo umístit i větší pódium a samozřejmě posezení a stánky pro turisty zase v tom původním historickém stylu, jak tady kdysi asi bylo zvykem,“ říká starosta Štramberka David Plandor (Nezávislý).

V následujících dvou letech přijde řada i na rekonstrukci vyhlídky na Trúbě.

Lom Kotouč u Štramberka
autor: Zdislava Mochová
Spustit audio