Jeseníky nabídnou v zimě jednu z nejmodernějších lyžařských lanovek v Česku

9. listopad 2017

V Malé Morávce v Jeseníkách je před dokončením jedna z nejmodernějších lyžařských lanovek v Česku. Šestisedačková dráha za 110 milionů korun patří zároveň mezi největší investice do lanovek v tomto roce. Nabídne i zajímavou technickou vychytávku, kterou ocení hlavně rodiče malých dětí.

U stanice lanovky zápasí trojice elektrikářů s klubky drátů kabelů. Jsou jich prý už tady schované stovky metrů. Jsme v samotném srdci lanovky a na stole leží už řádně ohmataná projektová dokumentace.

„Tady jsou jedna čidla, protože ten sníh máte tady, a pak tady jsou čidla,“ ukazuje vedoucí areálu Libor Petrů na jednu z vychytávek, kterou u nás zřejmě ještě nikde jinde neuvidíte. Speciální pás, který zvedne malé děti do sedačky.

„Máme připravené zátěžové zkoušky, které budou někdy mezi prvním a 10. prosincem. Z 98 procent máme technologii hotovou a jsou tady teď elektrikáři, kteří dávají dohromady elektriku a elektroniku lanovky,“ dodává Petrů.

Je to jedna z nejmodernějších lanovek u nás. Karel Ležatka, jeden z majitelů celého areálu doufá, že se všechno stihne. „Nesmírně roste náročnost českých návštěvníků. Je naprosto nemyslitelné, že bychom provozovali areál na zařízeních, která tady byla ještě před deseti lety. Jednoduché vleky s talíři na konci – to je daleká minulost,“ říká Ležatka.

Nová šestisedačka zřejmě přiláká ještě více lidí než v minulé sezóně. S tím souvisí tak trochu obavy, jak to tady bude vypadat, co se týče dopravy. Jan Krkoška, náměstek moravskoslezského hejtmana (ANO), slibuje novinku – kyvadlovou dopravu mezi dalšími zimními areály v této oblasti na Bruntálsku.

Čtyřsedačková lanovka v Malé Morávce

„Je to otázkou peněz jednak na přikoupení třeba nového autobusu a podobně. To stejné se bude upravovat i v rámci dopravy na Praděd, protože chceme, abychom byli v lokalitě, která je čistá. Takže taky zvažujeme v rámci modernizace autobusů a častější dopravy,“ říká náměstek.

Tato část Jeseníků patří k nejchudším oblastem Moravskoslezského kraje a možná právě proto tady začali majitelé a provozovatelé skiareálů spolupracovat. Cílem je maximální propojení co možná největšího počtu sjezdovek. Tak aby ten, co přijede, nastoupil na jedné straně a kopec sjel na straně druhé.

autor: mrk
Spustit audio