Ježíškova vnoučata budou ‚vyhlížet‘ také senioři z domova v Nýdku

3. listopad 2017

Společně s námi se letos můžete stát Ježíškovým vnoučetem. A pomoci nám tak plnit často velmi skromná přání osamělých seniorů z domovů. Do projektu Českého rozhlasu už se zapojily desítky domovů pro seniory z celého Česka, mezi nimi i ten v Nýdku u Třince. Žije tam přes 50 lidí, zajeli jsme za nimi podívat a s jeho obyvateli o jejich přání mluvili.

Dvaadevadesátiletému Štěpánu Špačkovi se moc líbí, že dárci chtějí udělat radost lidem žijícím v domovech pro seniory. „Víte, to je tak krásná myšlenka pomáhat těm starým lidem a vytvářet ten domov. To je pohádka,“ říká.

I když jde o drobnosti, třeba jaké dostával v dětství. „My jsme dostávali většinou papuče, čepici a rukavice. Ale víte, ta pohoda už to dělá. A ti lidé, když dostanou nějaký dárek, těší se z něj celý den. A já, jestli mám nějaké konkrétní přání? Ne, já mám rodinu, která se o mne vzorně stará. Já mám štěstí,“ dodává pan Špaček.

Podle sociální pracovnice Kateřiny Szarzecové žije ve zdejším domově několik lidí, kteří už nikoho nemají a hlavně od nich se už přání scházejí. „Vytipovali jsme asi osm klientů, kteří opravdu nemají žádnou blízkou rodinu a jejich kamarádi tak vysokého věku nedožili,“ říká pracovnice.

A jaká mají přání? „Jsou různá, většinou materiální. Nějaké oděvy, oblečení. Ale samozřejmě se najdou i jiná přání – chtěli by se třeba podívat někam, kde už někdy byli a myslí si, že už se tam nikdy nedostanou,“ dodává Szarzecová.

Na vánoční svátky už se přitom tady v Nýdku začali připravovat. Zrovna jsme v místnosti, které tady říkají Kutilka a šikovné penzistky tu vyrábějí vánoční ozdoby. „Je to taková věžička jako stromeček a na to budeme lepit květinky, hvězdičky. A to jsem tady uháčkovala, snažím se,“ říká obyvatelka domu Anna Szotkovská. I ona má přání, stýská se jí po vnučkách a chtěla by je zase vidět.

Český rozhlas už také spustil webové stránky, kde si lidé budou moct přání seniorů rezervovat, poslat a udělat jim radost.

autor: iha
Spustit audio