Jsme připraveni na blokádu silnice 1/56, varují obce na Hlučínsku

11. květen 2011

Některé obce na Hlučínsku jsou připraveny zablokovat provoz na silnici 1/56 mezi Opavou, Kravařemi a Ostravou. Důvodem je plánovaná stavba nové trasy této komunikace, která ale není v plánech ministerstva dopravy ani do roku 2025. Přitom hustota dopravy je v této oblasti na hranici kolapsu.

"U Kravař je to hrozné. Pomalu se tam nedá ani přejít přes cestu," říká jeden z kritiků. Hodně nespokojené hlasy obyvatel uslyšíte na Hlučínsku prakticky všude. Přitom se o nové trase silnice číslo 56 mluví dlouho.

Starosta Kravař Andreas Hahn ještě před několika lety optimisticky tvrdil, že budou uvolněny finance na vyhledávací studii trasy silnice 1/56, která by měla být v dvouproudové verzi. Jenže dnes to vypadá úplně jinak.

S novou silnicí, která by pomohla kolabující dopravě, stát nepočítá minimálně do roku 2025. Předseda Sdružení obcí Hlučínska Herbert Pavera doufá, že se řešení přece jen najde.

Pokud ne, blokáda bude – tak jako nedávno na Třinecku. "Nejvíce mě mrzí to, že výstavbu nové silnice nepodporuje zatím ani kraj. Vůbec nehledí na to, že 1/56 se dotýká 40 tisíc obyvatel," uvedl Pavera.

Moravskoslezský kraj se ovšem brání. Podle vedoucího odboru dopravy Iva Murase dal kraj peníze na různé technické studie. Zároveň ale dodal, že tato silnice skutečně není na pořadu dne.

"V době krize, kdy se omezuje výstavba, to není priorita. Naplánované jsou stavby, které jsou v jiné fázi přípravy a mají jiný význam," dodal Midas.

V současné době se přitom těžce shání peníze i na další rozestavěnou silnici - 1/11 mezi Ostravou a Opavou přes Hrabyni. Ještě mnoho let bude tedy velkým utrpěním projíždět například přes Kravaře a i mezi jednotlivými obcemi jen výjimečně překročíte šedesátikilometrovou rychlost.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu