Kam se poděl Suška? Z centra Ostravy zmizela oblíbená bronzová plastika

14. listopad 2014
Zprávy , Zprávy

Kam se poděl Suška? Tuto otázku si v posledních týdnech položila celá řada lidí v centru Ostravy. Z prostranství nedaleko Jiráskova náměstí totiž zmizela oblíbená bronzová plastika, kterou tam před lety nainstaloval náš přední sochař Čestmír Suška. Na chodníku po ní zůstaly jen rozbité dlaždice a prázdné úchyty.

Stačí pár telefonátů na radnici centrálního ostravského obvodu a je jasno - sochu nikdo neukradl ani neodvalil jinam. Na Sušku se mám ptát ve skladu Technických služeb.

Plastika totiž byla uvolněná. A protože byla obava, že by mohla skončit ve sběrných surovinách, byla přepravena právě do Technických služeb.

„Dílo váží několik set kilogramů. Musíme ho uchytit opravdu odpovědně. To znamená, že v průběhu zimních měsíců po konzultaci s autorem vymyslíme nový úchyt,“ vysvětluje ředitel Technických služeb Petr Smoleň.

Suškova socha tady ale není jediné umělecké dílo, stráž nad ní drží ještě dva kovaní andělé z hlavního Masarykova náměstí. Ve skladu zimují kvůli vánočnímu kluzišti.

„Měli jsme tady různé kuriozity. V našich skladech přes dvacet let ležela pečeť města Ostravy, našli jsme záznamy poprav a padlých z II. světové války, čímž jsme tedy velice potěšili pracovníky archivu,“ dodává Smoleň.

A čistícím vozům tady dělala společnost třeba i komunisty neoblíbená busta učitele národů, která už je zpět v Komenského sadech. A stejný osud čeká podle Petra Smoleně i nový přírůstek.

„Stoprocentně se tato plastika vrátí nejpozději do jara. Asi v měsíci březnu,“ uzavírá ředitel.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio