Kaple v Nových Dvorech u Bílovce se díky dárcům dočká opravy. Je v havarijním stavu

7. duben 2017
Zprávy , Zprávy

Už jen malá hrstka obyvatel bydlí v bílovecké části Nové Dvory. Přesto tam stále pečují o místní kapli svatého Martina. Tu ale ničí vlhkost a stáří. Opravy začnou za několik týdnů a zčásti na ně přispěje Česko-německý fond budoucnosti a partnerské město Bílovce.

„Čekáme, až bude střecha a ta voda opravdu poteče do toho odvodnění, které tady už je,“ říká paní Marie Seligová. Je jedním z 25 obyvatel bílovecké části Nové Dvory. O kapličku se už pět let stará.

Vevnitř jsou oklepané zdi úplně až do výše asi metr dvacet. „To jsme udělali, aby ta vlhkost, která je zde, mohla odcházet,“ vysvětluje paní Seligová a dodává, že nepoužitelná je zvonička kaple. „Už je tak nakloněná, že by rozbila střechu a mohlo by dojít k většímu poškození, než je.“

„Ta místní část byla původně německá. To znamená, kapličku stavělo původní německé obyvatelstvo, které bylo potom po druhé světové válce odsunuto. Takže je to takový spíše nostalgický návrat a proto ji chceme opravit,“ zdůvodňuje bílovecký starosta Pavel Mrva (ČSSD), proč město na opravu kaple požádalo o 320 tisíc korun Česko-německý fond budoucnosti a německé partnerské město Bad Neustadt.

„V kapličce probíhají každoměsíční mše a samozřejmě v době významných svátků jsou i mše mimořádné. Takže ta kaplička je neustále funkční, nicméně opravdu je za horizontem technických možností,“ dodává starosta.

Letošní opravy vyjdou na téměř tři čtvrtě milionu korun a začnou zřejmě v květnu. Kompletně hotovo bude v příštím roce.

Kaple sv. Martina v Nových Dvorech je dominantou malé obce
autor: Michal Polášek
Spustit audio