Karlovice na Bruntálsku ochrání nejvyšší suchý poldr v kraji

11. červenec 2017
Dobré odpoledne

Lidé v Karlovicích poblíž Krnova se příští rok dočkají lepší ochrany před velkou vodou a přívalovými dešti. Povodí Odry totiž staví přímo nad obcí rozsáhlý suchý poldr s nejvyšší hrází v kraji. Jmenuje se Jelení a protékat jím bude Kobylí potok.

Automatické čidlo, které měří výšku hladiny potoka a údaje přenáší na internet, ukazuje za poslední týden maximální hloubku 14 centimetrů. I tak malý potok ale při záplavách umí ukázat svou sílu.

„Kobylí potok byl v historii rozvodněn několikrát, naposledy v letech 1997 a 2007. Při té povodni docházelo k zaplavování sklepů i nemovitostí,“ vzpomíná starostka Karlovic Jana Helekalová (SNK).

Před 20 lety obec zasáhly velké povodně a voda tehdy zabila jednu ženu. Povodí Odry teď staví nad Karlovicemi na Kobylím potoce velký suchý poldr.

„Suchá nádrž je za normálních průtoků prázdná. Teprve v době, kdy začne pršet a průtoky stoupají a je dosaženo kapacity výpustního potrubí, začne se voda v nádrži zvedat. Poté, kdy povodeň odezní, voda se z nádrže pozvolna vypouští,“ vysvětluje mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Poldr Jelení je součástí více staveb v povodí horní Opavy a Kromě Karlovic ochrání Širokou Nivu a Nové Heřminovy.

„Jedná se o nejvyšší sypanou hráz suché nádrže v Moravskoslezském kraji. V některých místech bude vysoká až 16 metrů a měla by zadržet až stoletý povodňový průtok,“ dodává mluvčí.

„Už lze rozpoznat stavbu hráze, která má měřit 273 metrů na délku, a také už lze vidět přeložku silnice,“ popisuje postup stavby starostka Jana Helekalová.

Hotovo má být na podzim příštího roku a státní podnik Povodí Odry za to zaplatí 150 milionů korun.

autor: Michal Polášek
Spustit audio