Karta ODISka slaví pět let. Ostrava připravuje novou verzi

1. únor 2016

Pokud pravidelně cestujete veřejnou dopravou, je součástí vaší peněženky pravděpodobně i čipová karta ODISka. Možná vás zaujme, že právě dnes slaví páté narozeniny. ODISka původně vznikla jen pro potřeby ostravského dopravního podniku, postupně si ji ale osvojili i další dopravci v kraji a s kuponem Českých drah s ní docestujete třeba i na druhý konec republiky.

Na začátku byla ODISka jen elektronickou variantou dlouhodobých papírových jízdenek. Dnes funguje po celém kraji nejen jako měsíčník, ale i praktická elektronická peněženka. U sebe ji nosí už více než 100 tisíc lidí.

„ODISka v současné době funguje jako elektronická peněženka u většiny dopravců s výjimkou ČSAD Havířov. Tento dopravce by měl být do systému připojen na konci února. Zkoušíme pilotně elektronickou peněženku i u Českých drah – tady nám to funguje mezi Českým Těšínem a Mosty u Jablunkova. Počítáme, že v průběhu roku bychom to měli rozšířit na celý kraj,“ vypočítává možné využití karty Aleš Stejskal, jednatel společnosti KODIS, která v kraji koordinuje dopravu.

Kvůli končící platnosti prvních vydaných karet se ale už teď připravuje její nástupkyně.

„Co se stane za ten další rok, protože jsou naprogramovány na šest let – tak měli bychom připravit v letošním roce druhou generaci karet, která by zase měla být lepší, rychlejší, měla by si i lépe rozumět s dopravci v okolních krajích. Měla by sloužit jako identifikátor pro přístup k různým službám,“ dodává Stejskal.

Novou ODISku by tak lidé mohli do budoucna používat třeba i v knihovně nebo k placení parkovného u ostravských přestupních terminálů.


Ostravský dopravní integrovaný systém (ODIS) vznikl ve druhé polovině 90. let z iniciativy města Ostravy a několika okolních obcí a měst. Integrovaný dopravní systém se postupně rozrůstá o další oblasti Moravskoslezského kraje a každoročně také přibývají noví dopravci. Systém má postupně dosáhnout sjednocení tarifů, přepravních podmínek, či koordinovat nabídku dopravců.

S novou generací karet má své plány i ostravský radní pro dopravu Lukáš Semerák (hnutí Ostravak).

„Plánujeme, že ODISky budeme seniorům nad 65 let vydávat zadarmo, abychom je nezatěžovali finančně. A stejně tak u těch nejmladších, u těch žáků bychom s rozvojem té druhé generace chtěli, aby s nástupem do škol dostávali tu ODISku ostravští prvňáci zdarma,“ nastiňuje radní s tím, že by to ale platilo pouze u lidí, kteří nemají u města žádné dluhy.

Kdy by se mohly tyto karty začít vydávat, bude jasnější zřejmě v průběhu letošního roku.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio