Karviná se odmítá vzdát vyhlášky proti nákladním autům, ze kterých se práší

Ministerstvu vnitra se nelíbí takzvané plachtovací vyhlášky tří obcí na Karvinsku. Ty řidičům přikazují, aby měli důkladně zakrytý sypký náklad, jinak dostanou pokutu. Orlová i Bohumín už svá nařízení ruší, Karviná se ho zatím vzdát nemíní. Spor může skončit až u Ústavního soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákladní auto projíždějící Novým Světem

Nákladní auto projíždějící Novým Světem | Foto: Irena Šarounová

„Nákladní auta tady vozila popílek, znečišťovala ovzduší a ničila nám komunikaci,“ říká zástupce ředitele městské policie Roman Galia na výpadovce z Orlové směrem na Ostravu.

Strážníci tam proto hlídkovali častěji a velmi důkladně kontrolovali plachty projíždějících nákladních aut. „Dosáhli jsme toho, že si to mezi sebou řekli. Jezdí nám tady v podstatě pořád ty samé kamiony. Takže ty plachty na vozidlech měli,“ upozorňuje Galia.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karviná se odmítá vzdát vyhlášky proti prášícím nákladním autům. Podle ministerstva vnitra je ale nařízení nezákonné

Jenže podle ministerstva vnitra jsou podobné vyhlášky nezákonné, protože přikazují to samé co silniční zákon. V Bohumíně už nařízení zrušili a v Orlové o tom, i když neradi, budou radní hlasovat příští týden.

„Máme s tím trošku problém, protože Orlová je v oblasti, která trpí nadměrnou prašností. Ale samozřejmě nadřízený orgán je nadřízený. Bylo to zdvojené, takže strážníci samozřejmě museli postupovat podle zákona. Byla to taková úlitba bohům,“ potvrzuje starosta Tomáš Kuča z ČSSD.

V Karviné je odpor proti zrušení vyhlášky nejsilnější. Strážníci za sebou mají necelou stovku kontrol. Padesátkrát zjistili, že šoféři nemají náklad pořádně ukrytý pod plachtou, a v 36 případech dali řidičům pokutu.

Co přesně skrýt pod plachtou?

„Situace je opravdu velice špatná. Cesty jsou špinavé. Dodavatelé, kteří převážejí sypké materiály – a těch jízd je opravdu hodně po našich silnicích – musí tyto věci dodržovat,“ bojuje za vyhlášku náměstek primátora Miroslav Hajdušík z KSČM.

„Potřebujeme, aby tato vyhláška platila, a myslím, že uděláme vše pro to, aby platila co nejdéle,“ zdůrazňuje. Radnice se podle něj nařízení dobrovolně vzdát nechce. „Jsme připraveni na to, že to skončí u Ústavního soudu,“ dodává Hajdušík.

Zcela jiný pohled na tuto problematiku nabízí podnikatel v autodopravě Petr Filip. Podle něj by se především mělo vyjasnit, co je vlastně považováno za sypký materiál, aby řidiči přesně věděli, co zakrývat plachtou.

„Suť plachtovat, ostatní materiál neplachtovat, tak to vnímám já. Kámen, písek nebo běžný materiál – je to podle mě zbytečné,“ myslí si.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme