Kauza Kořistka se dnes poprvé dostala před soud

29. listopad 2005

Krajský soud v Ostravě dnes začal projednávat žalobu na unionistického poslance Zdeňka Kořistku. Poradce šéfa ODS Marek Dalík a lobbista Jan Večerek na něm chtějí vysoudit milión korun a omluvu. Loni v létě o nich prohlásil, že mu nabídli úplatek, když nepodpoří nově vznikající vládu. Policejní vyšetřování údajně jedné z největších tuzemských korupčních afér skončilo zastavením stíhání obou emisarů ODS.

Aktéři korupční aféry, která po řadu měsíců plnila titulní stránky všech novin, se dnes setkali v jednací síni. Po roce a půl se však obrazně řečeno karta obrátila, žalovaným je unionistický poslanec Zdeněk Kořistka. Nehrozí mu, že půjde do vězení, jde o občansko právní proces. Pokud prohraje, bude muset zaplatit odškodnění. To si Marek Dalík s Janem Večerkem vyčíslili každý na půl miliónu korun.

"Pan Kořistka jaksi označil pány Večerka a Dalíka jako korupčníky, takže to je samozřejmě velmi intenzivní zásah do osobnostních práv obou pánů. Každý slušný člověk by se takovým nařčením měl bránit," říká jejich advokát Stanislav Devátý.

Zdeněk Kořistka

Unionistický poslanec Zdeněk Kořistka byl překvapený, že Český rozhlas Ostrava o soudním přelíčení ví.

0:00
/
0:00

Za svým prohlášením, že mu emisaři ODS nabídli úplatek a post velvyslance v Bulharsku si i nadále stojí. "Vnímám to tak - to co jsem říkal minulý rok, jak kauza začala, že si myslím, že to bude zameteno pod koberec a jediný žalovaný budu já, což se dnes vlastně naplňuje. Věříme, že se zde objeví poprvé na veřejnosti odposlechy, takže si myslím, že tohle budou ty jasné důkazy o tom, jak celá záležitost byla, že se prokáže, že jsem nelhal," tvrdí Kořistka.

Lobbista Jan Večerek říká, že poslanec svým tvrzením rozpoutal obrovské vyšetřování, které ho pošpinilo v očích veřejnosti. "Před patnácti měsíci mě zatkli, zajistili mi osobní věci, předtím kontrolovali mé osobní účty nezákonně, sledovali mne. Bylo na mne vydáno trestní stíhání, byl jsem nezákonně a účelově trestně stíhán. Tyto všechny procesy byly ukončeny a já doufám, že konečně nyní bude spravedlnost naplněna a že pan Kořistka bude spravedlivě potrestán za tu lež," říká Večerek.

Soudkyně Radmila Baďurová po více než třech hodinách přelíčení odročila. "Protože soud musí provádět dokazování, musí tedy předvolat svědky, připojit si příslušné spisové materiály policie," uvedla soudkyně.

Trestní stíhání obou mužů bylo sice zastaveno, ale pak se objevil nový svědek - autor vědeckofantastické literatury Ladislav Sommer. Žalobkyně Tamara Kornasová spis předá soudkyně až poté, co znalci prověří duševní stav tohoto svědka, který tvrdí, že seděl v kavárně u vedlejšího stolku a korupční nabídku slyšel.

Zdeněk Kořistka navrhuje jako svědky špičky tuzemské politické scény - například předsedu ODS Mirka Topolánka a ministra spravedlnosti Pavla Němce.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu