Kdysi vozil pod zemí horníky, teď je atrakcí Landek Parku

24. červen 2012
Zprávy

Namísto důlního podzemí brázdí nádvoří muzea. Originální, zrekonstruovaný historický vláček začal vozit o tomto víkendu první návštěvníky Landek Parku v Ostravě-Petřkovicích.

Lidé si tak mohou vyzkoušet, , čím kdysi jezdili havíři, poté co sfárali pod zem kopat uhlí. Podle ředitele Landek Parku Lumíra Place se rozšířením expozice lidé více doví právě i o nezbytné důlní dopravě.

„Mašinka je asi padesát let stará, je to originál. Budeme jezdit takové kolečko po historickém nádvoří přes šachetní budovu zpět na nástupiště. Všeobecný předpis v dole byl, že rychlost měla být na úrovni rychlejší chůze, čili i my tady ji budeme dodržovat,“ říká Lumír Plac.

Lístek vyjde na třicet korun, vyjíždět bude vždy, když budou cestující. Dva vagóny důlního vlaku pojmou celkem 24 cestujících.

„Časy projížděk sice budou korespondovat s časy prohlídek důlní expozice, ale v případě zájmu vyjede mašinka i častěji,“ usmívá se David Karčmář ze sdružení Dolní oblast Vítkovice.

Zprovoznění důlního vláčku, které sdružení Dolní oblast Vítkovice připravilo spolu s Nadací OKD, je dalším krokem k celkovému zatraktivnění expozice dolu Anselm.

Areál Landek Parku je otevřen denně, komentované prohlídky jsou vždy v každou celou hodinu od 09:00 do 16:00.

Vydat se můžete na velký okruh, který zahrnuje nové fárání do dolu Anselm, komentovanou prohlídku a expozici báňského záchranářství, nebo na malý okruh a prohlídku báňského záchranářství.

Vstupenka na malý okruh stojí 90 korun, za velký návštěvník zaplatí 150 korun. Děti, studenti a senioři mají zlevněné vstupné.

autoři: tif , čan
Spustit audio