Kilometr výpadovky z Nového Jičína směrem na Kopřivnici nikomu nepatří

23. únor 2017
Zprávy , Zprávy

Už zhruba deset let trvají dohady o tom, komu patří necelý kilometr vytížené výpadovky z Nového Jičína ve směru na Kopřivnici. Nikdo se k ní až dosud nepřihlásil. Asfalt je přitom ve špatném stavu. Obce teď věří, že spor vyřeší rekonstrukce nedaleké hlavní silnice.

Spočítat záplaty a poškozená místa na silnici je prakticky nemožné, protože pavučina prasklin v asfaltu se táhne na obě strany, kam až mé oko dohlédne. A to podle starostky nedaleké obce Rybí Marie Janečkové (KDU-ČSL) je situace ještě celkem dobrá.

„Jsou trošku polepené díry, takže je v lepším stavu než před třemi lety. Ale stav pořád není dobrý, určitě dlouho nevydrží,“ říká starostka.

Silnici postavil před téměř 50 lety stát jako účelovou komunikaci. Jenže Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových tvrdí, že mu patří jen pozemky pod silnicí. K vlastnictví vozovky se nehlásí Ředitelství silnic a dálnic ani obce. Ruce pryč dává i kraj.

„Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje už loni konstatovalo, že kraj není odpovědný za řešení této situace a učinil vstřícnou nabídku včetně garance možného řešení, na kterou ale zainteresované osoby nereagovaly,“ naráží mluvčí hejtmanství Petra Špornová na návrh kraje, že se silnice ujme, pokud nedaleký Nový Jičín od něj převezme správu tří ulic.

Tomu se ale město brání. „Myslím, si, že město by udělalo docela výraznou chybu, protože za prvé není vlastníkem a katastrem mu patří jen zhruba polovina. Dost by na tom prodělalo. Myslím si, že by to ani nebylo v souladu se zákonem,“ říká starosta Jaroslav Dvořák (ČSSD).

Po silnici jezdí stovky aut denně včetně linkových autobusů

„Po těch 10 letech marného snažení jsme se dostali zase na samý začátek. A protože nevidíme už žádnou jinou cestu, tak chceme vyzvat Úřad pro zastupování státu, aby podal žalobu na určení vlastníka,“ krčí rameny starostka Rybí Marie Janečková.

Řešení přitom nabídl samotný stát. Chce přestavět blízkou silnici první třídy na dálnici. Ředitelství silnic a dálnic totiž po silnici bez majitele povede objížďku.

„By mělo zafinancovat i opravu této silnice, která bude obslužná pro tu čtyřicet osmičku, a poté by mělo dojít k předání Moravskoslezskému kraji,“ věří v konec tahanic novojičínský starosta Jaroslav Dvořák a také jeho kolegyně z Rybí.

Stavět by se mohlo v příštím roce.

autor: Michal Polášek
Spustit audio