Klíčová firma strojírenských Vítkovic dostala šanci na záchranu. VPE projde reorganizací

1. prosinec 2016

Věřitelé odhlasovali, že klíčová firma strojírenských Vítkovic nepůjde do konkurzu. Zadluženou společnost Vítkovice Power Engineering (VPE) čeká náročná reorganizace. O své peníze se hlásí 500 věřitelů. Firma chce některé provozy prodat a propustit zhruba 300 zaměstnanců.

Otec a syn Lasákovi přišli na jednání věřitelů jako jedni z mála v džínách. Pro vítkovickou firmu dodávali svařovací techniku a přišli o 4 miliony korun. Oba muži jsou rádi, že společnost neskončí v konkurzu.

„Protože to by nebylo dobré pro nikoho. Při reorganizaci máme šanci, že se nám nějaké peníze, které ve Vítkovicích máme, vrátí,“ říká mladší z mužů.

Oto Šopák přijel na věřitelský výbor až ze Slovenska. S vítkovickou firmou spolupracoval na stavbě problematické elektrárny v Turecku. Reorganizaci vnímá jako naději.

„A vidím i vyšší šanci nějak se dopracovat zpátky k pohledávce,“ dodává.

Věřitel Pavel Kratochvíl je o poznání větší skeptik. VPE mu dluží přes milion korun za technický dozor při stavbě právě turecké elektrárny.

„Nevím, jaký reorganizační plán mohou předložit, protože není z čeho brát a na čem pracovat. S tím týmem manažerů, kteří tam ve Vítkovicích jsou, nevěřím, že to něco může přinést pro věřitele,“ míní.

Firma VPE kompletně změnila vedení, v jejím čele nově stojí Simeon Hýbl. Tvrdí, že minimálně na rok až dva mají zakázek dost.

„To znamená, že se bavíme o ruských zakázkách, bavíme se o finských zákaznících, o Saudské Arábii, samozřejmě s otazníkem jak to bude dál. Pochopitelně je to směr energetiky a také pro oddělení mostárny a ocelových konstrukcí,“ vysvětluje Hýbl.

Firma chce také část svých provozů prodat a propustit přes 300 zaměstnanců. Odborář Lubomír Mišun to ale dramaticky nevnímá.

„Má se to prodat celé – s halami i se zaměstnanci. To znamená, že ti lidé o práci nepřijdou. Akorát se nám sníží počet zaměstnanců tím, že přejdou do jiné firmy. Údajně nějaký zájemce je, ale nemám bližší informace,“ říká odborář.

Reorganizační plán chce krizový management předložit v květnu příštího roku.

autor: ada
Spustit audio