Klíčové dopravní stavby v regionu budou letos pokračovat, peníze jsou zajištěné

3. leden 2018
Zprávy , Zprávy

Klíčové silniční stavby v Moravskoslezském kraji by měly v tomto roce pokračovat. Vyplývá to ze schváleného rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.

Fond má pro letošní rok k dispozici 72,5 miliardy korun. Část peněz tak má pomoci pokračování silničních staveb například v Opavě. Takzvaná východní část severního obchvatu by měla už brzy odvést velkou část dopravy z centra města. Dohromady za 600 milionů korun.

„U východní části obchvatu Opavy jsou v tuto chvíli plně zajištěny finanční prostředky na realizaci této stavby,“ říká Martin Dostál z opavského magistrátu. Podle něj je letošní silniční rozpočet nadějí i pro poslední část obchvatu, západní úsek k výpadovce na Bruntálsko. „Finanční prostředky na pokračování přípravy jsou zajištěny,“ dodává Dostál.

„Pokud nám samozřejmě vlastníci pozemků vyjdou vstříc, mohli bychom stavbu zahájit z hlediska její realizace v roce 2019,“ pokračuje Martin Dostál. Vykoupeno je něco přes polovinu potřebných pozemků a zatím ještě v tichosti se už spekuluje o tom, že vše skončí v některých případech i vyvlastněním.

Velká nedočkavost panuje na Třinecku, kde zbývá dokončit poslední důležitý úsek. Už dříve nám to řekla třinecká starostka Věra Palkovská (nez.). Jde o poslední takzvanou ‚třineckou‘ stavbu na silnici I/68 Třanovice – Nebory.

„Od pana ministra dopravy vím, že už jsou tam jenom dva vlastníci pozemků, kteří zatím neprodali, nebo je tam s nimi problém, a kdyby tomu tak nebylo, už dávno se tam staví. Ze strany Ředitelství silnic a dálnic už je vybrán zhotovitel, jsou nachystány peníze, připravena je smlouva,“ uvedla Palkovská s tím, že potřebné finance jsou vyčleněné až do roku 2020.

Stejně tak i pro obchvat Frýdku-Místku. S penězi ale až od roku 2019 se počítá u stavby obchvatu Karviné.

autor: mrk
Spustit audio