Klienti Unibonu už mají zpět polovinu svých úspor

26. červenec 2012

Klienti zkrachovalé kampeličky Unibon s výběrem svých úspor neotálejí. V pondělí začal fond pojištění vkladů s jejich vyplácením a do dnešního dne si je vyzvedla už skoro polovina z třech tisíc, kterým v záložně uvízly peníze. Pro náhrady vkladů lidé chodí k sedmi vybraným pobočkám GE Money bank.

Své úspory si už v pobočce banky v centru Ostravy vyzvednul i tento muž. A další záložnu už hledat nebude. Kam peníze příště investuje, v tom má jasno.

„Do žen to vložím a to se zúročí. Ony si s tím ví vždycky rady. U žen je to bezpečnější než v bance,“ říká s úsměvem na rtech.

Většina lidí dostane zpět celou výši úspor. Kromě čtrnácti, kteří bance svěřili více než pojištěných dva a půl milionů korun. Přesto ale zůstává kampelička lidem stále dlužná další peníze. Jde o stokoruny, které jí zaplatili jako povinné členské vklady.

„Pokud jde o členské vklady, klienti mají možnost to přihlásit do likvidace a podle toho, jak bude zpeněžena celá ta podstata, tak se bude muset splatit jednak ta část, která bude vyplácena z fondu pojištění a pak klientům jejich podíl,“ uvádí likvidátor kampeličky Petr Knap.

Předpokládá, že do dvou let by měla být likvidace ukončena.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu