Kolem odchodu třinecké místostarostky z SNK je stále nejasno

29. srpen 2005
Zprávy , Zprávy

Odchod místostarostky Třince Věry Palkovské ze Sdružení nezávislých kandidátů (SNK) vyvolává řadu dohadů. Palkovská odmítá uvést konkrétní důvody a odkazuje na vývoj posledních událostí v hnutí a na radnici. Nechce je ale upřesnit, čímž přiživuje spekulace o tom, co vlastně za jejím radikálním rozhodnutím stojí. Třineckou komunální scénu to určitě změní, shodují se představitelé SNK i radní.

Třinecká místostarostka Věra Palkovská opustila hnutí, za které kandidovala v komunálních volbách. I nadále ale zůstává členkou městského klubu zastupitelů SNK jako nestraník. Palkovská tvrdí, že se z hnutí rozhodla vystoupit po dlouhé a zralé úvaze. Při vysvětlení důvodů se ale omezila na stručné prohlášení, že tak reaguje na poslední dění na radnici i v SNK.

"Nechci to dále rozebírat. Důvod je jediný - nechci ubližovat. V mé práci se to nijak neprojeví, naopak o to více úsilí, času věnuji tady projektům, které mám rozpracované. Občané to v žádném případě nepocítí," řekla Palkovská.

Starosta Třince a zároveň šéf SNK Igor Petrov přiznal, že ho odchod Palkovské z hnutí zaskočil. Jedním dechem ale dodává, že na fungování radnice se nic nemění, alespoň do příštích komunálních voleb. "Nějaký vliv komunální volby to asi bude mít."

Odchodu Palkovské ze Sdružení nezávislých kandidátů lituje i krajský volební kandidát hnutí, ředitel třinecké nemocnice Jiří Kajzar. "Je to citelná ztráta pro SNK."

Další z místních představitelů SNK, náměstek ostravského primátora Vít Ruprich si myslí, že za radikálním krokem Palkovské můžou být neukojené osobní ambice. Místostarostka podle Rupricha zřejmě neunesla porážku v krajských volbách a hlavně to, že nestanula v čele Třince poté, co starosta Petrov získal senátorský mandát.

"Je vidět, komu jde o nějakou dlouhodobější činnost a komu jde řekněme o nějaké funkce. Přitom si myslím, že - v Třinci máme nadpoloviční většinu - tam je to o tom, přesvědčit své spolustraníky, že právě já mám být ten, který chce kandidovat na funkci starosty a podobně," myslí si Ruprich.

Třinecká místostarostka Palkovská ale takový názor rozhodně odmítá. Na otázku, zda a za koho bude za rok kandidovat v komunálních volbách, odpověděla vyhýbavě. "Je to zhruba až za rok a čtvrt, v té chvíli si dávám v politice oddych."

Palkovská byla dříve členkou ODS. Za občanské demokraty kandidovala do městského zastupitelstva před jedenácti lety. V dalším volebním období už byla členkou zastupitelstva jako nestraník za SNK, členkou tohoto hnutí se stala před čtyřmi lety. Objevily se proto spekulace, že se bude chtít vrátit zpátky do ODS.

"Jestliže paní Palkovská bude podávat přihlášku do ODS, budeme se tím zabývat. V tuto chvíli nejsem schopen říct, jak rada rozhodne," říká k takové možnosti předseda třineckých občanských demokratů Radim Přeček.

Politická budoucnost Věry Palkovské je v tuto chvíli nejistá. Sama se jí hodlá zabývat až příští rok před volbami.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio