Kominíci z Moravskoslezského kraje mají víc práce než v předešlých letech. Předpisy jsou přísnější

Lidé z Moravskoslezského kraje podle kominíků zaspali s přípravami na topnou sezonu. Kvůli klesajícím teplotám chtějí na poslední chvíli vyčistit komín nebo kotel. Hlavně v posledních týdnech se hlásí o služby specialistů i lidé, kteří nechali komín nebo i kotel bez kontroly třeba i deset let. Bojí se hlavně zpřísněných předpisů a větší kontroly lokálních topenišť. Teď si ale musejí počkat, kominíci mají i na několik týdnů plno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kominík na střeše

Kominík na střeše | Foto: Kakaket

„Mám zkušenost, že když jsem jednou měla komín špatně vyčištěný, tak jsem se málem zadusila v místě, kde ten kotel byl,“ říká paní Eva, která žije v Ostravici a v nejbližší době se chystá na revizi komína. Ne všichni domkaři jsou ale podobně důslední, a kominíci se tak při kontrolách občas nestačí divit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kominíci z Moravskoslezského kraje mají víc práce než v předešlých letech. Rozhovory

„Někdy to je hrůza. Můžu říct případ, který se stal minulý týden. Byl tam kominík od nás a zjistil dosti velké závady. My jsme zakázali ten komín používat, ale ten majitel na to nehleděl. A domek už dneska nestojí, shořel,“ varuje ostravský kominík Miroslav Smolka.

Mediální masáž zabrala

O služby kominíků se teď hlásí i domkaři, kteří se kontrolám komínů a kotlů dlouhodobě vyhýbali. „Ano, ozývají se i takoví lidé. Ten bubák není tak strašný. Protože to nařízení vlády, které přišlo později, a teď ten zákon vlastně nejsou tak přísné, jak to kdysi bylo. Akorát se tím tak nestrašili lidi. Nebylo to v televizi, nebyla ta mediální masáž,“ myslí si cechmistr Společenstva kominíků Moravskoslezského kraje Tomáš Kočička.

Čištění komínů je povinné ze zákona

Číst článek

Zároveň doufá, že vyhlášky budou mít kýžený efekt: „Každý se stará o svoje auto, protože ví, že s tím jezdí a potřebuje to údržbu. Ale že nějaký kotel a spalinová cesta potřebují údržbu – když mu to vlastně dává teplo, na to většinou úplně kašlou."

Na kontrolu topeniště v těchto dnech lidé v Moravskoslezském kraji podle něj čekají i přes měsíc.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme