Komunisté ve Frýdku-Místku vyzývali na webu české vojáky k dezerci

Okresní výbor KSČM ve Frýdku-Místku na svých webových stránkách ještě před pár hodinami vyzýval vojáky české armády k dezerci. Pod záložkou zpravodajství se doslova psalo: „Pokud by došlo k nasazení našich vojáků proti Ruské federaci, tak nejlepší co můžou udělat, je následovat vzoru našich slavných legionářů, odejít do zajetí a v zajetí zorganizovat nové ČESKÉ protifašistické LEGIE.“

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komunisté slaví 1. máj na pražském Výstavišti

Komunisté slaví 1. máj na pražském Výstavišti | Foto: Filip Jandourek

Advokát Aleš Rozehnal pro web Echo24.cz upozornil, že jde o možný trestný čin, konkrétně o návod k porušení osobní a věcné povinnosti pro obranu státu. Za něj hrozí dva roky až osm let vězení.

Předseda okresního výboru KSČM ve Frýdku-Místku Jiří Svoboda se od článku distancoval. Podle něj se na webu ocitl „chybou administrátora“, který má stránky na starosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na výzvu OV KSČM ve Frýdku-Místku se Helena Šulcová ptala europoslankyně za KSČM Kateřiny Konečné. Komentoval ji i Petr Nováček

„Tak samozřejmě hned ráno mě bombardovalo moje vedení s tím, že v podstatě chybou administrátora se to dostalo na naše stránky. Okamžitě jsem vydal pokyn, aby se to stáhlo. Takové věci se dělat nemůžou,“ řekl Svoboda.

Podle komunistické europoslankyně Kateřiny Konečné byla výzva individuálním vyjádřením, které není v souladu s názorem KSČM a vyjádřeními jejích představitelů.

„Takže my jsme samozřejmě upozornili okresní výbor KSČM ve Frýdku-Místku na to, aby to bylo staženo, protože je to v rozporu s tím, co dlouhodobě říkáme," uvedla pro Český rozhlas Konečná a doplnila:

„Budeme o tom i nadále diskutovat, aby se podobné případy nestávaly. Protože opravdu si myslím, že se jedná o názory jednotlivců, rozhodně ne - troufnu si říct - nějaký většinový názor ve straně.“

Vyjádření na webových stránkách frýdecko-místeckých komunistů nebudí rozruch poprvé. V létě na nich například oslavovali Čecha, který padl na východě Ukrajiny, kde bojoval ve službách proruských bojovníků.

Helena Šulcová, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme