Koně ostravských strážníků jsou zpátky ve výjezdovém centru

9. prosinec 2016
Zprávy , Zprávy

Městská policie musela své cvičené kladrubáky v říjnu přestěhovat, protože rozkopali příliš tenké stěny ve zbrusu nových stájích. Stavaři příčky postavili znovu z mnohem pevnějšího materiálu.

„Potom, co se objevila první narušená příčka, začal jsem tušit, že něco není v pořádku. Byl to vlastně jenom nějaký dutý plynosilikát,“ popsal v říjnu problémy se stěnami v nových stájích vedoucí jízdního oddílu Miroslav Holý.

Duté příčky na sílu kladrubáků nestačily. „Možná se trochu opomenulo, že policejní koně, zejména naši kladrubáci, jsou 400 let vychováváni pro práce v tvrdém terénu. Je to těžký kůň, jsou to stájová zvířata, mají tendenci se k sobě dostávat a došlo k tomu, že se stěna prorazila,“ připustil tehdy i šéf ostravských strážníků Zdeněk Harazim.

Koně skončili ve starobělské jízdárně, ale teď už jsou zase zpátky ve výjezdovém centru a stěny jsou z mnohem pevnějšího materiálu.

„Přepážky jsou v současné době vyzděné z betonových tvárnic, které jsou vlastně proarmovány železem a vylité betonem, takže je to železobeton. Myslíme si, že by už nemělo dojít k nějakému dalšímu problému,“ ujišťuje zástupce ředitele Městské Policie Richard Váňa.

Čtěte také

Podle něj kladrubáci stěhováním z jednoho místa na druhé nijak nestrádají. A v nových stájích s pevnějšími stěnami si zvykli překvapivě dobře, mají tam totiž více místa.

Kladrubský kůň má oblý tvar hlavy a jiskrné oko

„Byli jsme překvapení a koně byli rádi, že se vrátili ze stísněných prostor. Věříme, že bude všechno v pořádku a provoz teď už pojede plynule,“ dodává Váňa.

Náklady na postavení celého výjezdového centra, ve kterém jsou i nové stáje, byly 300 miliónů korun.

autor: ada
Spustit audio