Konec prázdnin je pro pracovníky škol uspěchaným obdobím

30. srpen 2016
Dobré odpoledne

Učitelé se už vrátili do kabinetů. Chystají se na další školní rok. Zatímco žáci a studenti mají před sebou poslední dny prázdnin, zaměstnanci škol mají napilno. A nejde jen o kantory. Ale také o školníky a uklízečky. Ti všichni teď finišují s tím, aby to hned od 1. září ve školách fungovalo, jak má. Natáčeli jsme na Matičním gymnáziu v Ostravě.

Kantoři teď třeba kontrolují a doplňují své materiály k výuce nebo připravují tematické plány. „Ještě zpracovávám přípravu laboratoře a pomůcek pro laboratoř. U sbírky pomůcek jsem řešila taky přesnou evidenci a případné vyřazování těch, které už se do výuky nehodí,“ říká učitelka matematiky a chemie Martina Drápalová.

Práce teď má hodně i Pavel Janeček, který je už řadu let školníkem Matičního gymnázia. Podle něj patří konec prázdnin spíše už jen úpravám, i když průběh léta byl pracovně náročný.

„Vždycky se najde něco nového na přestavbu. Takže jsme dělali do učeben kabinetu nové dveře se zárubněmi, koupili se nějaké nové lavice, zařídili jsme čtyři třídy novými lavicemi se židlemi. Něco se malovalo, natíralo a takové věci. Hlavně se teď dělá úklid,“ vyjmenovává školník.

Podle ředitele gymnázia Ladislava Vaseviče se za prázdniny toho dá stihnout hodně. „Na škole momentálně vrcholí předávka bezpečnostních protipožárních dveří. Máme připravenou k předání specializovanou učebnu biologie. Taky jsme rekonstruovali kotelnu a prováděla se údržba takových věcí, jako je třeba žákovské schodiště, máme zcela nové šatní skříňky. Takže na 40 pracovních dnů splněno na 200 procent,“ popisuje ředitel.

Téměř pěti desítkám tamním kantorů a několika set žákům začne nový školní rok přesně ve čtvrtek 1. září.

autor: Dominika Škrabalová
Spustit audio