Kontroverzní zábavní park v Bílovci definitivně nebude. Investor se už nepřihlásil

16. únor 2018
Zprávy , Zprávy

Zábavní park na okraji Bílovce stát nebude. Developerská firma, která původně chtěla v průmyslové zóně otevřít halu s atrakcemi pro děti, se o potřebné parcely nepřihlásila. Ve městě se proti stavbě parku zvedla vlna nesouhlasu, dvě petice proti podepsalo téměř 600 lidí.

Poprvé po letech se bílovečtí zastupitelé sešli ve velkém sále kulturního domu. Emoce a zvýšené hlasy se ale místo na velkém prostoru nakonec omezily jen na pár slovních výměn zastupitelů a několika diskutujících z asi stovky diváků. Zastupitelé totiž o prodeji pozemků hlasovat nemohli. Do čtvrtečního poledne, kdy vypršel termín, se městu developer neozval.

„Společnost zřejmě z důvodu velkého odporu občanů nebo spíš již nezájmu o město Bílovec do dnešního dne nepodalo nabídku. Z mého pohledu je to obrovská škoda. Domnívám se, že Bílovec není tak velké město, aby mohlo odmítat investice v řádu stovek milionů,“ hodnotí krach projektu starosta Bílovce Pavel Mrva (ČSSD).

Zastupitelé se prodejem parcel zabývali poprvé už na podzim, tehdy ale smlouvu neschválili. Druhé kolo inicioval bílovecký podnikatel Libor Klapetek, který získal téměř 220 podpisů pro stavbu parku. Ten ale definitivně nevznikne.

„Hodnotím to velice smutně, protože je to druhé zklamání za poslední tři měsíce. A myslím si, že Bílovci to vůbec nepomůže. Bílovec teď kvůli tomu, o co teď přišel, bude dlouze trpět,“ míní podnikatel.

Spokojený je naopak iniciátor protestu proti stavbě zábavního parku Michal Krchňák. Podle něj se 17 metrů vysoká budova o rozloze větší než fotbalové hřiště do Bílovce nehodí a stovky aut návštěvníků by město zahltily.

Co dál s průmyslovou zónou by měl říct strategický plán města. „Součástí by mělo být, abychom si řekli, co na tom pozemku chceme a nechceme, abychom případně upravili územní plán. Ale měl by to být opravdu široký konsenzus a mělo by to obsahovat nějakou studii, případně by se nad tím měla scházet komise odborníků,“ dodává Krchňák.

Zastupitelé zároveň odmítli druhou nabídku na využití plánované průmyslové zóny. Kvůli nízké nabízené ceně neprodali pozemky strojírenské firmě.

autor: Michal Polášek
Spustit audio