Konvertoplán Osprey přistál na letišti v Mošnově, představí se na Dnech NATO

Přípravy na Dny NATO v Ostravě finišují. Americký konvertoplán Osprey, který kombinuje vlastnosti bojového vrtulníku a letounu, dosedl na na letiště v Mošnově. Na podobné evropské přehlídce se v akci představí poprvé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký konvertoplán CV-22B Osprey

Americký konvertoplán CV-22B Osprey | Foto: Stanislav Janalík

Konvertoplán Osprey unese až 32 členů posádky a je výjimečný jak ve vzduchu, tak i při přistání.

Návštěvníci si ho mohou prohlédnout ale pouze v sobotu, upozorňuje za pořadatele Zbyněk Pavlačík.

„Vzhledem k jeho vysoké operační vytíženosti bude nejprve k vidění na statické ukázce. V odpoledních hodinách předvede při odletu ukázku své extrémní manévrovatelnosti,“ popisuje program Pavlačík.

Osprey kombinuje výhody dopravního letounu a vrtulníku, vysvětluje zástupce velitele českých vzdušných sil Jaromír Šebesta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konvertoplán Osprey kombinuje vlastnosti vrtulníku a letounu. Představí se na Dnech NATO. Stroj přiblížil letecký publicista Martin Velek

„Létá rychlostí přes pět set kilometrů za hodinu a zároveň je schopný přistát v terénu na relativně malé ploše,“ přibližuje Šebesta.

„Jsou-li započteny vývojové náklady, tak letadlo stálo přes 100 milionů dolarů. Je to skutečně obrovská cena,“ dodal letecký publicista Martin Velek.

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR proběhnou o víkendu 20. a 21. září. Jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Prezentují vojenskou a leteckou techniku, bezpečnostní a záchranářské složky včetně atraktivních dynamických ukázek. Vstup na akci je zdarma.

Stanislav Janalík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme