Kopřivnice opraví opouštěnou historickou vilu v centru města. Bude z ní obřadní síň

27. únor 2017
Zprávy , Zprávy

Vila továrníka Hanuše Ringhoffera v centru Kopřivnice je smutným a chátrajícím pamětníkem bývalé slávy. Kromě sídla majitele automobilky Tatra sloužila jako závodní klub firmy a prostor pro spolkovou činnost. Město ji chce letos za 20 milionů opravit. Vznikne v ní obřadní síň a v suterénu prostory pro restauraci.

S Milošem Sopuchem, vedoucím oddělení technické správy kopřivnické radnice stojíme v největší místnosti v Ringhofferově vile. „V největší části vily vznikne obřadní síň, která bude sloužit zejména k pořádání svatebních obřadů, dále tady budeme vítat občánky,“ říká Sopuch.

Vilu si na začátku 90. let 19. století nechal postavit Adolf Šustala, jeden ze synů Ignáce Šustaly. „Ve 20. letech potom přešla do majetku jednoho z majitelů Tatry barona Hanuše Ringhoffera, který tam měl své sídlo, když pobýval v Kopřivnici,“ říká Pavel Dvořák, kurátor Lašského muzea, které sídlí hned ve vedlejší už opravené Lašské vile.

Radnice koupila Ringhofferovu vilu od automobilky Tatra před šesti lety a to už byla prázdná. Pomalé chátrání je vidět na poškozené fasádě a do jedné z místností zatéká. Teď už mají úředníci na stole projekt na kompletní rekonstrukci jak patra s reprezentačními místnostmi, tak i suterénní restaurace.

„Budeme shánět nájemce, který si dokončí ty prostory tak, aby v nich mohl podnikat podle svých představ. Dojde k výraznému otevření toho takového temného prostoru na ten venkovní, kde bude navazovat terasa. V létě bude využívána i k posezení,“ ukazuje Miloš Sopuch z kopřivnické radnice.

Rekonstrukce vily by měla začít na počátku léta a hotovo má být na jaře příštího roku.

autor: Michal Polášek
Spustit audio