Kostel v Hrozové na Osoblažsku odhalí románské fresky z 13. století veřejnosti

Velkou slávu zažijí obyvatelé malé osady Hrozová na Osoblažsku. Po více než roce se totiž znovu otevírá kostel sv. Michaela, který ukrývá poklad nevyčíslitelné hodnoty. Při opravách tam pod omítkou náhodou objevili nástěnné malby z 13. století, které překvapily jak farníky, tak památkáře a restaurátory. Obnova fresek končí dnes slavnostní bohoslužbou. Při ní budou na věřící ze zdí shlížet světci a králové v nadlidské velikosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mariánský sad v Malých Svatoňovicích

Mariánský sad v Malých Svatoňovicích | Foto: Noemi Fingerlandová

„Když jsem odkryla pěticentimetrovou vrstvu omítek, tak tohle nádherné mandlové oko vykazovalo všechny znak románské malby. Bylo to opravdu úžasné překvapení, jen jsem si nedokázala srovnat, co dělají románské malby v gotickém kostele,“ popisuje restaurátorka Romana Balcarová první okamžiky nečekaného objevu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V kostele v Hrozové na Osoblažsku objevili románské fresky z 13. století. Památkáři mluví o jednom z nejdůležitějších objevů posledních let

Zmíněné mandlové oko totiž patřilo patronu kostela archandělu Michaelovi, a jak se později ukázalo, společnost mu v presbytáři dělal ještě celý zástup světců a duchovních.

„Na klenbě mám zástup apoštolů s Kristem Pantokratorem. Na stěnách máme dvě monumentální postavy,“ říká Balcarová, která poslední rok strávila v kostele na lešení.

Spolu s kolegou Filipem Menzelem centimetr po centimetru odhalovali unikátní památku nevyčíslitelné hodnoty.

„Soubor patří k těm nejstarším v rámci Moravskoslezského kraje. Česká republika tak získala velmi významnou památku, protože se jedná svojí monumentalitou o soubor, který je v mnoha ohledech unikátní,“ vysvětluje ředitel ostravské pobočky Národního památkového ústavu Michal Zezula.

Hrozovský kostel by rád propojil i s dalšími zajímavými místy v okolí a česko-polským pomezím by tak do budoucna mohla vést takzvaná Přemyslovská cesta.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme